Detalii cu referire la măsura preventivă ”garanția personală” în privința lui Andronachi Vladimir

11.08.2023

Având în vedere interesul sporit al reprezentanților mass-media privitor la măsura preventivă ”garanția personală” în privința lui Andronachi Vladimir, Procuratura Anticorupție intervine cu următoarele precizări.

Potrivit dispoziției art.179 din Codul de procedură penală, (1) garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l iau în sensul că, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al bănuitului, învinuitului, inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui cînd va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. Numărul garanţilor nu poate fi mai mic de 2 şi mai mare de 5.

(2) Garanţia personală, ca măsură preventivă, se admite doar la cererea în scris a garanţilor şi cu acordul persoanei în privinţa căreia se dă garanţia.

(3) La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale.

Astfel, în cadrul ședinței de judecată avute loc la 08.08.2023 de către partea apărării în interesul inculpatului Andronachi Vladimir a fost formulată o cerere privind înlocuirea măsurii preventive din arestare la domiciliu în garanția personală.

În acest sens, partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului ”Gloria Muncii” precum și a unui reprezentant al cultului religios. La acestea fiind anexate și 4 ordine de plată în sumă totală de 22 mii lei depuse pe contul instanței de judecată.

Astfel, prin aplicarea de către instanța de judecată în privința inculpatului a măsurii preventive - garanția personală, instanța a pus în sarcina garanților asigurarea unui comportament activ al inculpatului în cadrul procesului penal,  inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de instanța de judecată.

Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, Procuratura Anticorupție în procesul penal vizat nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova.  

Totodată, Procuratura Anticorupție reiterează că reieșind din prevederile legale, se află în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md