Un polițist din cadrul Direcției de Poliție a mun.Chișinău, cercetat penal pentru trafic de influență

21.06.2023

       Procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, cu suportul ofițerilor Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, au investigat o cauză de trafic de influență.

       Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, acuzatul, activând în calitate de ofițer superior al Serviciului Supraveghere Armament și Activități Licențiate al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Centru al Direcției de Poliție mun.Chișinău a IGP al MAI, având în virtutea legii calitate de persoană publică, în perioada lunilor februarie – martie 2023, aflându-se în exercițiul funcției, acționând intenționat și dându-și seama de caracterul prejudiciabil al faptelor sale, susținând că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Inspectoratului General al Poliției, precum și instituțiilor medicale, în vederea facilitării și urgentării eliberării documentelor oficiale în lipsa solicitantului, pentru acordarea permisului de port armă în conformitate cu prevederile Legii nr.130 din 08.06.2012 privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă, a pretins, acceptat și primit de la un bărbat suma de 5600 lei, ce nu i se cuvine, pentru a realiza influența susținută.

 
       Astfel, faptele învinuitului au fost calificate conform componenței de infracţiune prevăzute de art.326 alin.(1) din Codul penal, traficul de influență, adică, pretinderea, acceptarea și primirea, personal, de bani pentru sine sau pentru o altă persoană, de către o persoană care are influenţă sau care susţine că are influenţă asupra unei persoane publice pentru a-l face să îndeplinească și să grăbească îndeplinirea unei acţiuni în exercitarea funcţiei sale, indiferent dacă asemenea acţiuni au fost sau nu săvîrşite.

       Urmărirea penală pe caz a fost finisată la 12.06.2023, iar cauza penală a fost expediată în judecată, pentru examinare în fond. 

       Dacă vinovăția inculpatului va fi demonstrată, acesta riscă pedeapsă cu închisoare de  până la 6 ani sau cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unități convenționale.

       Reiterăm că, Procuratura va reacționa prompt la orice manifestări de corupție, deferind justiției fiecare caz în care se va proba existența faptei infracționale și vinovăția acuzatului. 
Îndemnăm societatea la lupta comună cu fenomenul corupției, prin abținerea fiecărui cetățean de la oferirea avantajelor necuvenite funcționarilor publici din orice domeniu (justiție, medicină, educație, etc.).

 

       Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

21 iunie 2023
Procuratura Generală