Deconspirarea rețelei de corupere a alegătorilor în raionul Ungheni
La 24.10.2024, Procuratura raionului Ungheni, în comun cu Inspectoratul de Poliție Ungheni, au desfășurat acțiuni de urmărire penală în cadrul unei cauze penale pornite la aceiași dată, în baza art.181/1 alin.(1) din Codul penal – Coruperea alegătorilor.
Investigațiile au fost inițiate în rezultatul verificării informațiilor referitor la activitatea formațiunii „Șor” din raionul Ungheni, care, la zi, repartiza mai multor persoane sume bănești drept recompensă pentru votul exprimat în cadrul alegerilor și referendumul din 20.10.2024.
În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că, în perioada de timp 01.10.2024 - 24.10.2024, persoane afiliate formațiunii „Șor”, având scopul coruperii alegătorilor, au oferit bani mai multor cetățeni cu drept de vot, în scopul determinării lor, în cadrul plebiscitului din 20.10.2024, să exercite dreptul la vot la Alegerile prezidențiale 2024 în favoarea unui candidat și să voteze contra la Referendumul republican constituțional.
În context, de către angajații IP Ungheni, sub conducerea Procuraturii raionului Ungheni, au fost efectuate percheziții în mai multe locații, inclusiv automobilul suspectului, de unde au fost depistate și ridicate cecuri care confirmă operațiuni de schimb valutar, listele persoanelor, care au primit sumele bănești și care urmau a le primi ulterior.
Pe caz au fost audiate mai multe persoane, care au declarat că au fost plătite cu a câte 1500 lei, pentru a vota „NU” la Referendum și pentru a vota un anumit candidat la alegerile prezidențiale.
De comiterea infracțiunii de corupere a alegătorilor este bănuit liderul local al formațiunii politice „Șor”, care acorda sumele de bani și care a fost reținut pentru 72 ore.
La moment sunt desfășurate acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii circumstanțelor cazului și identificării tuturor participanților la comiterea infracțiunii investigate.
Mai mult, de către procurori s-a inițiat aplicarea sechestrelor asupra mijlocului de transport utilizat de făptuitor la comiterea infracțiunii, precum și a sumelor bănești ridicate, în vederea confiscării speciale.
Totodată, în cadrul investigațiilor financiare paralele desfășurate, în baza listelor depistate și persoanelor audiate, se vor stabili sumele de bani utilizate la comiterea infracțiunii, pentru confiscarea contravalorii lor de la făptuitori.
De menționat că și alte procuraturi teritoriale, în cooperare cu organele de urmărire penală din inspectoratele de poliție, efectuează investigații privind infracțiuni similare în mai multe unități administrative, fenomenul coruperii alegătorilor fiind atent monitorizat de către Procuratura Generală, pentru a coordona activitatea subdiviziunilor și a acorda asistență metodologică, în vederea unui răspuns proporțional pericolului stabilit.
Procuratura Generală reamintește că, potrivit prevederilor art.47/1 din Codul contravențional:
„Pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor, inclusiv al alegerilor regionale, dacă fapta nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 25.000 la 37500 lei.”.
Totodată, potrivit alineatului 3 a normei pre-citate:
„Persoana care a săvârșit fapta prevăzută la alin. (1) este liberată de răspundere contravențională dacă s-a autodenunțat și/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.”.
Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md
- 185 vizualizări