Ziua Europeană de Combatere a Traficului de Persoane

18.10.2024

La 18 octombrie, Uniunea Europeană marchează Ziua Europeana de lupta împotriva traficului de persoane. În context,  Procuratura Generală reafirmă angajamentul ferm în lupta împotriva acestei infracțiuni grave, care afectează milioane de oameni la nivel mondial. 

Urmare a conflictelor armate  în curs de desfășurare în Ucraina și Orientul Mijlociu, crește în continuu numărul migranților și solicitanților de azil, a celor care călătoresc în condiții nesigure, fiind expuși exploatării.
        
Traficanții vizează în mod disproporționat pe cei mai vulnerabili, inclusiv copiii, persoane strămutate, refugiați și persoane cu dizabilități.
         
Traficul de persoane poate însemna exploatare sexuală, muncă forțată, activități criminale forțate, cerșetorie forțată, sclavie și prelevarea de organe. Alte forme includ căsătoria forțată și adopția ilegală, precum și transportul de copii pentru vânzare.
         
Pe parcursul primelor 9 luni ale anului 2024, de către organele de drept din Republica Moldova a fost pornită urmărirea penală în:
-    31 cauze penale privind traficul de ființe umane;
-    11 cauze penale privind traficul de copii.

Totodată, în această perioadă, la nivel național, în cadrul cauzelor penale instrumentate pe infracțiuni de trafic de ființe umane și trafic de copii, au fost identificate – 97  victime,  dintre care 81 de persoane adulte (17 femei/ 64 bărbați) și 16 copii (15 fete/1 băiat).
          
Statistica relevă o situație alarmantă: din numărul total al victimelor-copii – 14 au fost supuși exploatării pe teritoriul Republici Moldova. 
         
Mai mult, ca și în anii precedenți, se atestă că principala formă de exploatare a victimelor-copii este exploatarea sexuală (12 fete minore), comisă doar pe teritoriul Republicii Moldova și preponderent în mun.Chișinău (prioritar în apartamente închiriate).

Aceste cifre subliniază necesitatea unei reacții prompte și eficace, atât din partea organelor de drept, cât și a societății civile. Metodele de trafic au evoluat semnificativ, adaptându-se la tehnologiile moderne și la schimbările sociale. Traficanții utilizează din ce în ce mai mult platformele online pentru recrutare, exploatare și control al victimelor, se organizează transportul și cazarea acestora, se comunică cu clienții și cu alți făptuitori. 
        
Astfel, tehnologia amplifică capacitățile traficanților, permițând exploatarea victimelor pe o scară mai mare, oferind în același timp anonimat și risc redus de identificare.
        
De asemenea, tehnicile de manipulare psihologică și promisiunile de locuri de muncă sau alte oportunități financiare sunt frecvent folosite pentru a atrage victimele.
     
La fel, s-a identificat că tinerii sunt deosebit de vulnerabili la exploatarea online din cauza insuficienței igienei digitale.
      
În acest context, subliniem importanța colaborării între autoritățile competente, instituții, ONG-uri și societatea civilă,  pentru a dezvolta soluții inovatoare și tehnologii de monitorizare întru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, și în particular formelor noi a acestui fenomen criminal.
       
Facem apel la cetățeni să rămână vigilenți și să semnaleze orice activitate suspectă autorităților competente.

Pentru informații suplimentare, vă invităm să consultați platformele de specialitate și să luați parte la campaniile de conștientizare organizate pe această temă.


Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md