Participarea procurorilor la Atelierul de lucru organizat la București, cu tematica investigării infracțiunilor motivate de ură

27.11.2024

În perioada 14-15 noiembrie 2024, la București, Romania,  delegația din Republica Moldova,  constituită din procurori ai Procuraturii Generale și procurori din procuraturile teritoriale, precum și  membri ai Consiliului Superior al Procurorilor au  participat la un atelier de lucru  cu tematica „ Infracțiuni motivate de ură, temeiul juridic, identificarea și urmărirea penală a infracțiunilor motivate de ură”.

Evenimentul  a fost organizat de către Fundația Germană de Cooperare Juridica Internațională (IRZ), colegii din cadrul Parchetului de pe lângă Înaltă Curte de Casație și Justiție.

Evenimentul a reunit procurori din Romania, Republica Moldova, și Republica Federativă Germană,  experți în domeniul drepturilor omului.

În cadrul deschiderii acestui eveniment, domnul Gheorghe Borș, procuror-șef interimar al Secției politici reforme și management la proiectelor a Procuraturii Generale , a menționat că „ acest atelier de lucru reprezintă o oportunitate excelentă pentru noi de a învăța de la colegii noștri germani și romani și de a împărtăși experiențele noastre. Cooperarea dintre țările respective este esențială pentru a combate eficient infracțiunile motivate de prejudecată și infracțiunile de instigare la ură on-line”.

Pe parcursul celor 2 zile, activitățile au inclus prezentările domnului procuror Christoph Hebbecker de la Biroul Central pentru Criminalitate Cibernetică din Renania de Nord-Westfalia (ZAC NRW),  precum și a domnului Volker Köhler, președinte al Tribunalului Regional din Köln, Germania, care au relatat despre cazuistica stabilită la acest compartiment și metodele de investigare a infracțiunilor motivate de prejudecată și discurs de ură on-line.

În același context, domnul  Oleg Gîrbu, procuror în Secția urmărire penală a Procuraturii Generale, prin prezentarea sa, a evaluat tendințele moderne, privind infracțiunile motivate de prejudecată și cele de instigare la ură on-line.

Astfel, atelierul de lucru organizat în România a reprezentat un pas important în consolidarea cooperării juridice dintre Germania, România și Republica Moldova, iar evenimentul a oferit o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență și bune practici, precum și pentru identificarea de soluții comune în combaterea acestui fenomen.

 

Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md