Campanie de sensibilizare contra spălării banilor prin intermediul cărăușilor #DontBeaMule

08.12.2022

În această săptămână, Europol, împreună cu partenerii internaționali, Federația Bancară Europeană și instituțiile financiare, vor spori gradul de sensibilizare cu privire la infracțiunea de spălare a banilor prin intermediul cărăușilor și implicațiile sale criminale prin intermediul campaniei denumită #DontBeAMule.  

Campania este disponibilă pentru descărcare în 26 de limbi și va informa publicul despre modul în care acești infractori operează, cum poți recunoaște semnele și ce trebuie să faci dacă devii o țintă.  

Crezi că poți fi folosit în calitate de cărăuș? Acționează acum înainte de a fi prea târziu: Opriți transferul de bani și anunțați imediat banca și poliția națională.

Operațiunea internațională de prevenire și combatere a activității cărăușilor de bani și recrutorii acestora (denumită: EMMA8) a fost realizată conform Planului de acțiune operațional al OFS privind criminalitatea informatică al Platformei multidisciplinare europene împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT), condus de Țările de Jos.  

O verigă în lanțul spălării banilor

Vi s-a cerut vreodată să ajutați la transferul de bani prin:

•    Un prieten online sau un partener?
•    Cineva care oferă o modalitate de a face bani ușor?

•    Cineva care pretinde că are nevoie de ajutor, deoarece nu poate folosi propriul cont bancar?

 

Dacă da, este posibil să fi vorbit cu un recrutor de cărăuși de bani - și dacă ați făcut ceea ce au cerut, este posibil să fi comis o infracțiune.

Problema poate părea banală, dar sumele bănești obținute prin această metodă sunt destul de semnificative și au un impact negativ asupra dezvoltării economice a țărilor. Cărăușii de bani reprezintă o parte semnificativă a procesului de spălare de bani, permițând infractorilor să transfere rapid fonduri într-o rețea de conturi, deseori în diferite țări.  

 

Utilizarea cărăușilor de bani este deosebit de răspândită în criminalitatea informatică, aceștia transferând veniturile din jurisdicția lor în țara de origine a infractorului.

Operațiunea „EMMA” - 2 469 de cărăuși de bani arestați în cadrul operațiunii la nivel mondial împotriva spălării banilor.

Organele de ocrotire a normelor de drept în trei luni de activitate au împiedicat spălarea a 17,5 milioane de euro de către cărăușii de bani.

Organele de aplicare a legii din 25 de țări, inclusiv din Republica Moldova, sprijinite de Europol, Eurojust, INTERPOL și Federația Bancară Europeană (FBE) și-au unit forțele pentru a contracara unul dintre cei mai importanți factori de spălare a banilor: cărăușii de bani și recrutorii lor.  

În timpul fazei operaționale desfășurate între mijlocul lunii septembrie și sfârșitul lunii noiembrie 2022, au fost identificați 8 755 de cărăuși de bani, alături de 222 de recrutori, 2 469 de persoane fiind arestate în întreaga lume.  

Aflată la cea de-a opta ediție, operațiunea „European Money Mule Action” (EMMA8) a devenit internațională, cu acțiuni desfășurate în Columbia, Singapore și Australia.  

EMMA este cea mai mare operațiune internațională de acest gen, construită în jurul ideii că schimbul de informații public-privat este cheia pentru combaterea crimelor moderne complexe. În acest an, cu coordonarea continuă a FBE, aproximativ 1 800 de bănci și instituții financiare au sprijinit organele de aplicare a legii în această acțiune, alături de serviciile de transfer de bani online, schimburile de criptomonede, companiile Fintech și KYC și corporațiile multinaționale de tehnologie informatică.  

Prezentare generală a rezultatelor: 

•    2 469 de cărăuși de bani
•    1 648 de cercetări penale inițiate 
•    4 089 tranzacții frauduloase identificate 
•    17,5 milioane de euro sechestrate 

 

Țările participante: 

Australia, Austria, Bulgaria, Columbia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Singapore, Hong Kong (China), Irlanda, Italia, Republica Moldova, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Suedia, Elveția, Spania, Marea Britanie, Statele Unite.

08 decembrie 2022
Procuratura Generală