Detalii despre procesul extrădării cetățeanului turc, omorât astăzi în sectorul Râșcani al capitalei

10.07.2024

La data de 26 mai 2022 pe teritoriul Republicii Moldova a fost reținut cetățeanul turc nominalizat, anunțat anterior în căutare internațională de către autoritățile de drept ale Marii Britanii.   

Acesta a fost plasat în arest în vederea extrădării.

Autoritățile britanice îl căutau pentru:

-        Executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegale;

-        Tragerea la răspundere penală pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri;

-        Investigarea faptelor de conducere a unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii (Ministerul Justiției - 1 și Procuratura Generală - 3), care în termenii legali și conform prevederilor art.544 Cod de procedură penală, au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare.

La câteva zile după reținere, bărbatul a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM). Acest fapt, în coroborare cu prevederile legale care nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil, a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

În octombrie 2022, IGM a emis Decizia de respingere a cererii de azil. Această decizie a fost atacată de numit și avocatul lui prin trei acțiuni în contencios administrativ (Judecătoria Chișinău sediul Râșcani). În urma unor multiple peregrinări a cazului de la judecătoria de fond la Curtea de Apel, hotărârea pe fondul cauzei și anume menținerea Deciziei IGM, a fost luată abia peste doi ani, la data de 03.07.2024.

Faptul tergiversării îndelungate a examinării cererii de azil, de la depunere până în prezent, a dus la imposibilitatea menținerii în stare de arest a persoanei, și aplicarea unei măsuri preventive alternative, reieșind din faptul, că pe o cerere de extrădare, Codul de procedură penală prevedere posibilitatea menținerii în stare de arest până la 180 de zile.

Despre situația creată, Procurorul General a informat și sesizat la 03.04.24 Consiliul Superior al Magistraturii, cu descrierea detaliată a faptelor de tergiversare la examinarea în contencios administrativ. La 31.05.2024, CSM ne-a informat că Inspecția judiciară a respins ca neîntemeiată adresarea Procurorului General. Decizia dată a fost contestată și nu avem în prezent un răspuns final.

Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md