Procuratura continuă lupta împotriva pericolului reprezentat de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate

17.11.2023

În cadrul eforturilor continue pentru prevenirea și combaterea fenomenului periculos de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate, Procuratura raionului Ocnița a contestat cu apel o sentință de achitare într-o cauză penală intentată pe comiterea infracțiunii prevăzute de art. 2641 alin. (1) din Codul Penal („Conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanțe”).

Potrivit învinuirii înaintate de către procurori, la data de 03 aprilie 2022, în jurul orei 01:20, pe un traseu din satul Vălcineț, raionul Ocnița, de către angajații poliției a fost stopat un automobil, condus de inculpat, pentru verificarea actelor. În urma convorbirii cu conducătorul autovehiculului, acesta a fost suspectat de consumul alcoolului, fiind testat cu aparatul „Drager”, iar rezultatul testului a indicat o concentrație a alcoolului în vaporii de aer expirați de 0.51 mg/1.

        Pe fapt a fost pornită o urmărire penală, care a fost exercitată de Inspectoratul de Poliție Ocnița sub conducerea Procuraturii raionului Ocnița.

        În rezultatul examinării cauzei în instanța de judecată, prin sentința Judecătoriei Edineț, sediul Ocnița din 22.05.2023, inculpatul a fost achitat de comiterea infracțiunii prevăzute de art. 2641 alin. (1) din Codul penal al Republicii Moldova, pe motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.

Recent, la 07 noiembrie 2023, a fost pronunțată o decizie de către Colegiul penal al Curții de Apel Bălți, care a admis recursul procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Ocnița. Astfel, s-a casat sentința anterioară și cauza penală în privința inculpatului a fost remisă pentru rejudecare în instanța de fond.

Procuratura reafirmă angajamentul său în lupta cu cazurile de conducere a mijloacelor de transport în stare de ebrietate pentru prevenirea accidentelor rutiere și conformarea tuturor cetățenilor la legislație, în acest context.