Republica Moldova rămâne nivelul 2 în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane 2024

25.06.2024

La 24 iunie 2024, Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat Raportul privind traficul de persoane 2024, care evaluează eforturile de combatere a traficului de ființe umane ale țărilor, pe baza unui sistem de clasare pe niveluri.

Raportul este un instrument diplomatic care monitorizează îndeplinirea unor standarde minime în lupta împotriva traficului de persoane. Clasificarea TIER 1, 2 și 3 reflectă îndeplinirea unor cerințe minime în cele 3 domenii principale: prevenirea traficului de ființe umane, protecția victimelor și tragerea la răspundere penală a vinovaților.

Republica Moldova rămâne evaluată la TIER 2, conform raportului, fiind menționat că -  deși nu sunt întrunite standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, autoritățile au făcut eforturi semnificative în acest sens.

Raportul a remarcat eforturi sporite față de anul precedent, cum ar fi adoptarea unui nou program de patru ani pentru combaterea și prevenirea traficului de ființe umane, cu un accent deosebit pe populațiile vulnerabile și obiective specifice care includ formarea specialiștilor în domeniu, activități de conștientizare și modificare a legislației antitrafic, condamnarea a mai multor traficanți și identificarea mai multor victime, angajarea și instruirea a 20 de inspectori pentru a efectua inspecții la locul de muncă, lansarea unui serviciu regional integrat pentru femeile victime ale violenței sexuale, inclusiv ale traficului de ființe umane, oferind servicii specializate de asistență, cum ar fi examinări medicale, asistență juridică și consiliere psihologică.

S-au notat și domeniile în care urmează a fi depuse eforturi suplimentare pentru îndeplinirea corespunzătoare a standardelor minime, cum ar fi deficiențele sistemice în identificarea, referirea și asistența victimelor; servicii și acomodare adecvată pentru victime.

Raportul menționează că lipsa de personal în rândul angajaților poliției și al procurorilor a subminat eforturile de a investiga și a urmări în mod pro-activ traficanții, fapt ce a condiționat investigarea a mai puține cazuri de trafic și urmărirea în mod semnificativ a mai puțini traficanți.

Principalele recomandări de țară pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze în perioada următoare includ:

- investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de trafic de ființe umane și impunerea unor sancțiuni adecvate pentru traficanții condamnați, inclusiv oficiali complici;

- întreprinderea măsurilor de eliminare a urmăririi selective a oficialilor complici și de tragerea lor la răspundere penală;

- extinderea beneficiilor de asigurări de sănătate victimelor străine fără rezidență legală, prin operarea modificărilor necesare în prevederile legale;

- creșterea numărului de ofițeri de urmărire penală și procurori care investighează infracțiunile de trafic de ființe umane;    

- amplificarea eforturilor de identificare în mod pro-activ a victimelor, în special în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi copiii; etc.

Procuratura este implicată plenar în realizarea corespunzătoare a prevederilor tratatelor internaționale și normelor naționale privind contracararea traficului de ființe umane.

În context, pot fi reamintite cauzele penale care au fost pornite pe parcursul anului 2023 și care au fost prezentate publicului prin intermediul site-ului oficial al Procuraturii. De asemenea, reamintim condamnările pentru infracțiuni de acest tip, inclusiv cazul unei angajate a Ministerului Afacerilor Interne, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de ființe umane și trafic de copii.

Remarcăm importanța rapoartelor de evaluare internaționale pe domeniul discutat, printre care Raportul TIP al Departamentului de stat al SUA, care ajută autoritățile să obțină o evaluare asupra eforturilor depuse, dar și să obțină recomandări privind acțiunile necesare de realizat în viitor.

Procuratura Generală va analiza minuțios recomandările formulate și, în limita competențelor instituționale, va întreprinde măsuri pentru implementarea acestora.

 

Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md