Dezbaterile în dosarul Șor la Curtea de Apel Chișinău vor continua mâine

12.04.2023

CHIȘINĂU - Astăzi, la 12 aprilie 2023, începând cu orele 10:00 și terminând la orele 20:45, a avut loc o nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani (art.190 alin.(5) și art. 243 alin.(3) din Codul penal), parte din dosarul ,,Frauda Bancară".

La debutul ședinței, partea apărării a solicitat reluarea cercetării judecătorești, însă instanța a respins cererea.

Ulterior apărătorii au înaintat o cerere de recuzare, instanța calificând-o ca fiind abuzivă și repetată.

Toate aceste acțiuni ale părții apărării Procuratura Anticorupție le califică ca fiind încercări de tergiversare a procesului.

De asemenea, pe parcursul ședinței instanța a fost nevoită să întreprindă măsuri în vederea asigurării ordinii, or un deputat din Parlamentul Republicii Moldova a intrat în sala de judecată și a realizat acțiuni pentru împiedicarea bunei desfășurări a ședinței. În aceste condiții instanța a dispus ca ședința de judecată să fie desfășurată doar în prezența părților în proces și a reprezentanților mass-media, poliția evacuînd deputatul din sala de ședințe.

Procuratura Anticorupție este ferm convinsă că tentativele de intimidare a instanțelor de judecată sau a părților și participanților la proces sunt inadmisibile și incompatibile cu scopurile procesului penal.

Ședința a continuat cu discursul procurorului și pledoariile apărătorilor până la aproximativ 20:45, când ședința a fost întreruptă la cererea avocatului străin, pe motiv că dorește verbal să ia cuvânt în dezbateri care va dura circa două ore, iar traducătorul său a tradus în mod cursiv pe parcursul la mai mult de opt ore. Cererea a fost acceptată de instanță, cu dispunerea continuării dezbaterilor mâine, 13 aprilie 2023 la 9:30.

După etapa dezbaterilor judiciare, instanța urmează să delibereze și să pronunțe o decizie definitivă pe caz.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact

Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție

presaPA@procuratura.md