Sentințe de rezonanțăFrauda Bancară

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: 2015

Delapidare a averii străine, în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat - 10 ani de închisoare

Subiecți:

Fostul Președinte interimar al SA „Banca de Economii”


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 29 ianuarie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în domeniul financiar bancar pe un termen de 5 ani.

Totodată, a fost admisă acțiunea civilă și dispusă încasarea din contul condamnatului în beneficiul SA „Banca de Economii”, în proces de lichidare, prejudiciul material în sumă de 100 milioane dolari SUA, convertiți în moneda națională cu aplicarea cursului oficial al leului moldovenesc valabil la data executării sentinței, fiind menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnatului în valoare de aproximativ 4 milioane MDL, în vederea garantării recuperării prejudiciului.


Fabula:

În perioada iulie 2013 – septembrie 2014, deținând funcția de președinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru grupului criminal și acționând în interesele acestui grup, având atribuții de organizare a activității băncii și de asigurare a utilizării raționale a fondurilor financiare ale Băncii de Economii SA, a falsificat 7 ordine SWIFT – (ordine de plată efectuat prin sistemul internațional de plăți) și, fiind coautor, a sustras din instituția financiară, mijloace bănești în sumă de 100 milioane dolari SUA.


Expediat în judecată:

martie 2021,  Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecători Ana Cucerescu, Petru Păun și Liudmila Beșliu

anul 2015
Pornire urmărire penală
martie 2021
Expediat în judecată
ianuarie 2024
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: decembrie 2014

Escrocherie și spălare de bani – 15 ani închisoare și repararea prejudiciului ce depășește 5,2 miliarde lei

Subiecți:

Ilan Șor, fost deputat


Sentința pronunțată:

Prin decizia din 13 aprilie 2023, Curtea de Apel Chișinău l-a recunoscut culpabil pe Ilan Șor în comiterea escrocheriei (art. 190 alin. (5) din Codul penal) și spălării de bani (art. 243 alin. (3) din Codul penal), și i-a stabilit pedeapsa definitivă de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Inclusiv, acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul lui Ilan Șor.


Fabula:

Fiind ales în funcţia de membru al Consiliului „Băncii de Economii” SA (BEM), Ilan Șor, având intenţia de a sustrage mijloacele financiare de la BEM prin companiile create fictiv de către acesta, precum şi transferarea acestor mijloace financiare pe care ştia că, le-a obţinut ilicit în vederea tăinuirii şi deghizării originii ilicite ale acestora, în vederea sustragerii de la consecințele juridice ale acţiunilor infracţionale, a comis infracţiunile de escrocherie şi spălare de bani.


Expediat în judecată:

august 2016

  • în instanţa de apel din data 25/08/2021 – 13/04/2023, Curtea de Apel Chișinău, Judecători I.Bulhac, S.Gîrbu, M.Juganari
decembrie 2014
Pornire urmărire penală
august 2016
Expediat în judecată
iunie 2017
Sentința pronunțată
aprilie 2023
Decizia Curții de apel pronunțată

Corupția din justiție – subiecți speciali

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: noiembrie 2016

Pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii (în dosarul „Laundromat”) - ex-judecător recunoscut vinovat

Subiecți:

Ex-judecător Fabula:

În anul 2011, Gheorghe Marchitan, în exercitarea funcției sale de judecător, a emis o hotărâre contrară legii, într-un caz civil, la cererea unei companii cu sediul în Marea Britanie, privind încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în mod solidar, de la o altă companie din Marea Britanie și fidejusorii săi - o persoană fizică cu domiciliul în Republica Moldova și două companii din Federația Rusă.

Judecătorul a emis și eliberat ordonanța judecătorească prin care a dispus încasarea datoriei în sumă de 200 milioane dolari SUA, în beneficiul creditorului – companiei străine/nerezidente cu sediul în Marea Britanie, în ciuda lipsei actelor juridice valabile care să ateste împuternicirile reprezentantului creditorului. De asemenea, judecătorul a ignorat faptul că și restul documentelor anexate la dosar, nu erau autentificate corespunzător, precum și nici legalizate, astfel inculpatul la pronunțarea hotărârii judecătorești ignorând procedurile legale. 

Acea ordonanță judecătorească emisă de inculpat la 11 martie 2011 în cauza civilă, a avut consecințe financiare considerabile (200.000.000 dolari SUA), fiind transmisă unui executor judecătoresc, care a încasat forțat sume mari de bani din conturile bancare din Federația Rusă în folosul ,,creditorului”, prejudiciind imaginea justiției din Republica Moldova și încrederea în instanțele de judecată, atât intern, cât și internațional.


Expediat în judecată:

Prima instanță - februarie 2017, Judecătoria Chișinău sediul Centru, Judecător Livia Mitrofan

Curtea de Apel Chișinău - decembrie 2022, Judecători Oxana Robu, Silvia Gîrbu și Stelian Teleucă

noiembrie 2016
Pornire urmărire penală
februarie 2017
Expediat în judecată
septembrie 2022
Sentința pronunțată
decembrie 2022
Examinarea apelului la Curtea de Apel Chișinău
mai 2024
Decizia Curții de Apel
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2016

Corupere pasivă - 10 ani închisoare și amendă de 200 000 lei

Subiecți:

judecător în cadrul Judecătoriei Drochia


Sentința pronunțată:

Prin decizia colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 30 aprilie 2024, apelurile avocatului și inculpatului au fost respinse și admis apelul acuzatorului de stat și casată parțial sentința Judecătoriei Soroca, sediul Central din 26 ianuarie 2018, cu pronunțarea unei noi hotărâri prin care judecătorului condamnat i-a fost stabilită pedeapsa sub formă de 10 ani închisoare, cu amendă în mărime de 200 000  lei și cu privarea de a ocupa funcții publice și de demnitate publică timp de 10 ani.


Fabula:

Potrivit materialelor, la începutul lunii aprilie 2010, judecătorul a acordat petiționarei o consultație privată referitoare la căile şi modul de revendicare în instanță a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ce constituia obiectul unui litigiu dintre ea şi concubinul său.

În cadrul acestei discuții judecătorul i-a comunicat că o va ajuta să-şi recupereze casa şi va aranja modalitatea prin care dosarul civil să-i fie repartizat lui, urmând ca detaliile să le discute ulterior. Tot atunci, acesta a pretins şi a primit de la femeie 200 de euro „pentru consultație”. La scurt timp, în cadrul următoarei întâlniri, magistratul i-a comunicat petiționare că va examina cazul şi va adopta o hotărâre în favoarea ei, în schimbul sumei de 6200 de euro. În aprilie 2014, femeia a transferat, din Italia, pe numele magistratului, suma integrală solicitată, pe care ultimul a ridicat-o şi a primit-o de la o instituție bancară.

februarie 2016
Pornire urmărire penală
mai 2016-ianuarie 2018
Judecarea în instanța de fond
februarie 2018-aprilie 2019
Judecarea în instanţa de apel
mai 2019-ianuarie 2020
Judecarea în instanţa de recurs
martie 2020-aprilie 2024
Judecarea în instanţa de apel
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: ianuarie 2015

Corupere pasivă - 7 ani închisoare și amendă de 160 000 lei

Subiecți:

judecător din cadrul Judecătoriei Anenii Noi


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 23 octombrie 2023, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea coruperii pasive, stabilindu-i o pedeapsă cu închisoare de 7 ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.


Fabula:

Magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, a pretins suma de 500 euro, de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii. La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție. Ulterior, invocând același pretext judecătorul a pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care prin urmare la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor CNA. Astfel acesta a comis infracțiunea de corupere activă (prevăzută la art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal).


Expediat în judecată:

 mai 2015, Judecătoria Chișinău s. Central, Judecătorul A. Arhip

ianuarie 2015
Pornire urmărire penală
23 octombrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: ianuarie 2021

Corupere pasivă – 5 ani de închisoare, 305 000 lei amendă

Subiecți:

doi polițiști din Cahul


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 06 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea a 2 episoade de corupere pasivă (infracțiunii prevăzute la art. 324 alin. (2) lit. b) din Codul penal) și le-a stabilit fiecăruia pedeapsa sub formă de închisoare de 5 ani și 1 lună, cu amendă de 305 000 lei, cu privare de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 8 ani.


Fabula:

Polițiștii au pretins și primit de la un cetățean mijloace bănești în cuantum nestabilit (o bancnotă) sub formă de lire sterline, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la încălcarea regulilor de înmatriculare sau de înregistrare de stat, de revizie tehnică a vehiculelor. Tot ei, acționând de comun acord, au pretins şi ulterior primit 1000 MDL, de la un alt cetățean, pentru a nu-i întocmi proces-verbal cu privire la contravenţia de exploatare a vehiculelor cu volanul amplasat pe partea dreaptă pe timp de noapte şi în condiții de vizibilitate redusă.


Expediat în judecată:

aprilie 2021, Judecătoria Cahul, sediul Central, Judecătorul A. Bologan

ianuarie 2015
Pornire urmărire penală
mai 2015
Expediat în judecată
23 octombrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: octombrie 2021

Trafic de influență – 3 ani de închisoare, 4000 euro confiscați

Subiecți:

avocat


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență (infracțiune prevăzută de art. 326 alin.(1) din Codul penal), fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani. Totodată, de la inculpat s-a confiscat suma de 4000 euro în interesul statului, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență.


Fabula:

Avocatul a pretins 1000 euro, susținând că are influență asupra judecătorul din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni pentru a-l determina să aplice în privința clientului său măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv. De asemenea, avocatul a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe o sentință de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei. Din suma pretinsă, acesta a primit 3000 euro.


Expediat în judecată:

decembrie 2021, Judecătoria Drochia, Judecătorul R. Chistruga

octombrie 2021
Pornire urmărire penală
decembrie 2021
Expediat în judecată
februarie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: iulie 2022

Trafic de influență - 3 ani de închisoare, 3000 dolari SUA și 300 Euro confiscați

Subiecți:

fost polițist


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat fostul polițist de comiterea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal) și i-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții în organele de drept pe un termen de 3 ani. Totodată, executarea pedepsei s-a suspendat parțial, urmând ca acesta să execute pedeapsa închisorii pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip semiînchis, iar executarea părții rămase de 1 an și 6 luni a fost suspendată condiționat pe o perioadă de 2 ani. De asemenea, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumelor rezultate din infracțiune și anume 3000 dolari SUA și 300 Euro.


Fabula:

Angajatul Ministerului Afacerilor Interne a pretins suma de 10 000 euro, și a acceptat și primit bani în sumă de 3000 dolari SUA și 300 euro, cu condiția că restul sumei va fi transmisă ulterior, în schimbul cărora pretindea că poate determina angajații Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal să permită accesul unui cetățean al Ucrainei în Republica Moldova (fiind declarată stare de urgență și interzisă ieșirea bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 60 ani), pentru exonerarea acestuia de la serviciul militar al Ucrainei.


Expediat în judecată:

octombrie 2022, Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecătorul A. Cucerescu

iulie 2022
Pornire urmărire penală
octombrie 2022
Expediat în judecată
februarie 2023
Sentința pronunțată

Alte categorii de infracțiuni

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: aprilie 2023

Trafic de influență - 3 ani de închisoare

Subiecți:

Persoană fizică


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 17 iunie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență (art. 326 alin.1 din Codul penal), iar, pentru concurs de infracțiuni, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în suma de 5 000 Euro, cât și cele 8 000 Euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.


Fabula:

Inculpatul, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, a pretins și primit de la denunțător, mijloace bănești în sumă de 5 000 Euro, sub pretextul influenței asupra persoanelor publice străine din cadrul Ambasadei României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copii acestuia. Ulterior, sub același pretext a mai pretins suma de 7 000 Euro.

Tot el, în aceeași perioadă, aflând că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, sub pretextul influenței asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii și Instanțelor judecătorești, a pretins mijloace bănești în sumă de 35 000 Euro, pentru a-i determina să înlocuiască măsura preventivă, din arest preventiv în una mai blândă.

Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial - la 25 000 Euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în sumă de  8 000 Euro.


Expediat în judecată:

decembrie 2023, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, Judecătorul O. Bejenari

aprilie 2023
Pornire urmărire penală
decembrie 2023
Expediat în judecată
Sentința pronunțată
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2016

Escrocherie – 8 ani de închisoare și repararea prejudiciului de 175 000 EUR

Subiecți:

fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al Federației de Baschet din RM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, fiind încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 000 euro.


Fabula:

În anul 2014, Președintele Federației de Baschet din RM, a organizat o schemă întru dobândirea ilicită și sustragerea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău, pe un teren ce nu-i aparținea. Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 000 euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari, fiind încriminată săvârșirea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal).


Expediat în judecată:

iulie 2016, Judecătoria Chișinău s. Centru, Judecătorul C. Roșca

februarie 2016
Pornire urmărire penală
iulie 2016
Expediat în judecată
noiembrie 2023
Sentința pronunțată