Ex-executor judecătoresc trimis în judecată pentru trafic de influență de 47 000 euro

07.07.2023

CHIȘINĂU - Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui ex-executor judecătoresc, fiindu-i incriminată săvârșirea de trafic de influență pentru pretinderea și primirea a sumei de 47 000 euro (art. 326 alin.(3) lit.a) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în mai 2022, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui autodenunț.

În rezultatul efectuării urmăririi penale, s-a stabilit că, învinuita, susținând că are cunoștințe cu multe persoane din domeniul justiției, a pretins de la soția unui învinuit aflat în arest, suma de 47 000 euro, în schimbul căreia urma să influențeze procurorul și judecătorul în custodia cărora se afla cauza penală a soțului denunțătoarei, în vederea emiterii unei hotărâri favorabile acestuia, exprimate în eliberarea din arest preventiv și achitarea lui.

Astfel, învinuita a primit în mai multe tranșe, suma pretinsă de 47 000 euro,  însă fără a exercita ulterior influența promisă.

Învinuita și-a recunoscut vina parțial, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei sau cu închisoare de la 3 la 8 ani.

Totodată, în scopul garantării executării pedepsei amenzii, recuperării prejudiciului și eventualei confiscări speciale a fost aplicat sechestru asupra automobilului învinuitei BMWX5 al cărui preț mediu de piață constituie 704 563,29 lei.

Menționăm că, anterior învinuita a fost condamnată pentru fapta similară.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md