Judecător – fals în declarație


Subiecți de rang înalt - Justiție

Pornită urmărirea penală: septembrie 2022
Subiecți:

Judecător


Fabula:

Judecătorul a fost deferit justiției, acuzat că în scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de 866 916 lei, a inclus date incomplete sau false în declarația de avere și interese personale (art. 3521 alin. (2) din Codul penal).

  • Pedeapsa maximă: închisoare de până la 1 an sau amendă de la 2000 la 30 000 lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani

Expediat în judecată:

martie 2023, Judecătoria Hîncești, Judecătorul L. Roic-Botezatu

septembrie 2022
Pornire urmărire penală
martie 2023
Expediat în judecată

CHIȘINĂU - Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui judecător de săvârșirea infracțiunii de includere a datelor incomplete sau false în declarația de avere și interese personale (art. 3521 alin. (2) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna septembrie 2022, de către Procurorul General-interimar în baza autosesizării Centrului Național Anticorupție.

Potrivit investigațiilor, în perioada cuprinsă între anii 2018 – 2021, judecătorul, acționând cu intenție directă, fiind persoană cu funcție de demnitate și subiect al declarării împreună cu membrii familiei, cu scopul creării unei aparențe false cu privire la veniturile dobândite și majorării neîntemeiate a acestora cu suma totală de 866 916 lei, a inclus date incomplete sau false în declarația de avere și interese personale.

Cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 20 00 la 30 000 lei sau cu închisoare de pînă la 1 an, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md