Nouă persoane deferite justiției pentru comiterea traficului de influență asupra angajaților ASP

07.03.2024

BĂLȚI - Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a șase cauze penale pe fapte de corupere activă și trafic de influență (art.325 alin.1 și 326 alin.1 din Codul penal), comise de nouă persoane din Nordul Republicii Moldova (dintre care 8 persoane sunt subiecți simpli și o persoană deține funcția de instructor auto) asupra angajaților Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț.

Cauzele penale au fost pornite în ianuarie 2023, de către Direcția Generală Teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție, iar conducerea urmăririi penale a fost efectuată de către Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord.

În rezultatul efectuării urmăririi penale şi a măsurilor speciale de investigație desfășurate pe cauzele penale respective, s-a stabilit că, învinuiții, au susținut că au influență în privința angajaților Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț, pentru ai influența pe aceștia la evaluarea cu succes a examenelor de calificare auto a candidaților în vederea obținerii permisurilor de conducere și pentru organizarea reînmatriculării unor unități de transport, pentru care fapt au primit, precum și au oferit ilicit mijloace bănești în diferite sume ce variază de la 300 la 600 euro.

Este de menționat faptul că, doi învinuiți din nouă deferiți justiției au colaborat cu organul de urmărire penală și procurori, recunoscând faptele incriminate, încheind în acest sens acorduri de recunoaștere a vinovăției, astfel cauzele penale în privința acestora au fost remise în instanța de judecată pentru examinare în proceduri speciale. Totodată, șapte învinuiți vina în comiterea infracțiunilor nu au recunoscut-o, respectiv cauzele penale în privința acestora vor fi examinate în procedură generală.

Actualmente, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate, iar examinarea cauzelor penale este efectuată de către judecătoria Bălți.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunilor de corupe activă și trafic de influență, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 lei (în cazul art.325 alin.1 din Codul penal) și amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 lei sau cu închisoare de până la 6 ani (în cazul 326 alin.1 din Codul penal).

Totodată, în vederea aplicării instituției confiscării speciale, au fost aplicate sechestre pe mijloacele bănești depistate în cadrul perchezițiilor efectuate la învinuiții remiși în judecată.

Menționăm că, în privința persoanelor care au obținut ilicit permise de conducere, a fost sesizată Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de anulare a acestora.

La moment, reieșind din complexitatea cazului și multitudinea de fapte cercetate în cadrul dosarelor de bază, urmărirea penală continuă în privința altor subiecți simpli învinuiți de trafic de influență, precum și în privința unor angajați ai Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț învinuiți de corupere pasivă și trafic de influență. 

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md