Percheziții la patru judecători în urma acordului eliberat de CSM
CHIȘINĂU – La data de 14 noiembrie 2023, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a admis cele 4 sesizări ale Procurorul General interimar, prin care s-a solicitat eliberarea acordului privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală în privința unor judecători, cercetați penal de către Procuratura Anticorupție.
În primul caz, unul dintre judecători este bănuit de corupere pasivă și trafic de influență (art. 324 alin.(3) lit.a), art. 326 alin.(1), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal). Prin urmare, Consiliul a dat acordul pentru demararea acțiunilor de urmărire penală, inclusiv aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.
Pentru alți doi judecători, care sunt bănuiți de complicitate la trafic de influență (art. 42 alin.(5), art. 326 alin.(11), art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal) și, respectiv, trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit.b) din Codul penal), a fost eliberat acordul pentru aceleași acțiuni de urmărire penală.
Ultimul judecător implicat este bănuit de corupere activă (art. 325 alin.(3) lit.a1) din Codul penal), fiind eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale, aducerea silită, reținerea, arestarea și efectuarea perchezițiilor.
În rezultat, după eliberarea acordului CSM, Procuratura Anticorupție, în comun cu Centrul Național Anticorupție efectuează percheziții în birourile, automobilele și domiciliile judecătorilor.
În acest context, ținem să asigurăm că, investigațiile penale se efectuează în limitele legislației procesual penale, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților persoanelor urmărite penal, cu asigurarea principiului prezumției de nevinovăție, confidențialității urmăririi penale, respectării vieții private și a datelor cu caracter personal.
Cu detalii suplimentare vom reveni.
Actualizare la ora 16:15: În urma perchezițiilor doi judecători au fost reținuți pentru 72 de ore, unul dintre care activează în cadrul Curții de Apel Chișinău, iar cel de-al doilea în cadrul Judecătoriei Chișinău. Procurorii urmează să decidă dacă vor fi înaintate demersuri privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md
- 29 views