Precizări privind măsura preventivă ”garanția personală” în privința lui Blonschi Anatolie

16.01.2024

CHIȘINĂU - La 16 ianuarie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a admis integral cererea părții apărării în interesul lui Blonschi Anatolie privind înlocuirea măsurii preventive – arestul preventiv în garanții personale din partea a trei persoane (12 000 lei).

Astfel, pe lângă suma totală achitată de 12 000 lei, instanța a mai dispus achitarea de către unul dintre garanți a sumei suplimentare de 11 000 lei.

Amintim că, poziția acuzării de stat a fost împotriva admiterii cererii apărării privind înlocuirea măsurii preventive, iar reieșind din prevederile art.329 din Codul de procedură penală, încheierea instanței nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, Procuratura Anticorupție fiind în imposibilitate de a contesta încheierea judecătorească.

Menționăm că, potrivit art.179 din Codul de procedură penală, garanţia personală constă în angajamentul în scris pe care persoane demne de încredere şi-l asumă, astfel încât, prin autoritatea lor şi suma bănească depusă, garantează comportamentul respectiv al […] inculpatului, inclusiv respectarea ordinii publice şi prezentarea lui când va fi citat de organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată, precum şi îndeplinirea altor obligaţii procesuale. La prezentarea în scris a garanţiei, fiecare garant concomitent depune la contul de depozit al procuraturii sau al instanţei de judecată o sumă bănească de la 50 la 300 unităţi convenţionale (de la 2 500 la 15 000 lei).

În cazul neasigurării obligaţiei garanților personali, suma depusă în asigurarea garanţiei trece în contul statului.

Subsecvent, din caracterul măsurii preventive aplicate, Procuratura Anticorupție în procesul penal vizat nu are dreptul și nici nu-i revine obligația de a încuviința și/sau de a monitoriza deplasările inculpatului în afara teritoriului Republicii Moldova. 

Următoarea ședință de judecată este fixată pentru 23 ianuarie 2024, ora 09:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md