Procuratura Anticorupție participă la Summit for Democracy în Coreea de Sud prin adresare video

26.03.2024

Săptămâna trecută, în perioada 18-20 martie 2024, a avut loc al treilea Summit for Democracy (Summit-ul pentru Democrație) în Seoul, Coreea de Sud. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost invitată să participe în panelul anticorupție ca reprezentant al Republicii Moldova, în cadrul căruia, a accentuat cooperarea internațională în investigații de corupție la nivel înalt.

Priviți video aici.

Summit-ul pentru Democrație a avut loc pentru prima dată în perioada 9-10 decembrie 2021, în format de o conferință internațională virtuală găzduită de Joseph R. Biden Jr., președintele Statelor Unite. Reprezentanți din aproximativ 110 țări, împreună cu membri ai societății civile și lideri din sectorul privat, au luat parte la conferința care sa concentrat pe trei subiecte principale: protejarea împotriva autoritarismului, abordarea și combaterea corupției și susținerea drepturilor omului.

Pe baza impulsului celui de-al doilea Summit pentru Democrație din 2023, cel de-al treilea Summit a avut loc în Coreea în acest an, cu un accent principal pe promovarea democrației pentru generațiile viitoare. Aproximativ 300 de delegați, inclusiv oficiali guvernamentali, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, mediul academic și societatea civilă, s-au reunit în Coreea pentru a discuta despre îmbunătățirile politicilor și căile strategice pentru a modela un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

La 19 martie 2024, subsecretarul de stat al Statelor Unite, Uzra Zeya, a accentuat participarea Republicii Moldova la evenimentul Cohortelor Anticorupție a Summit-ului pentru Democrație:

,,Guvernul Republicii Moldova, Institutul de la Basel și cohorta condusă de Transparency International au consolidat cooperarea internațională pentru combaterea corupției, o altă prioritate absolut cheie. Corupția nu respectă granițele naționale și, prin urmare, soluțiile noastre trebuie să depășească granițele. Trebuie să învățăm unii de la alții, să facem schimb de informații și experiențe și să lucrăm împreună pentru a urmări veniturile din corupție și a crește recuperarea activelor. Pornind de la Forumul global de succes pentru recuperarea activelor din 2017, anul trecut, Statele Unite și partenerii au lansat seria de acțiuni GFAR pentru a reuni specialiștii în aplicarea legii pentru a promova cazurile transfrontaliere de recuperare a activelor care afectează opt țări „prioritare” [dintre care și Republica Moldova]. În decembrie, seria de acțiuni GFAR a reunit practicieni din 20 de jurisdicții pentru peste 50 de întâlniri bilaterale de coordonare a cazurilor în timpul Conferinței UNCAC a statelor părți. Așteptăm cu nerăbdare să vedem progrese suplimentare în acest an și dincolo."

Procuratura Anticorupție a participat la acel GFAR în Statele Unite în timpul Conferinței UNCAC în decembrie 2023 și va continua să reprezinte interesele Republicii Moldova în conferințe internaționale, împărtășind experiența tării noastre în combaterea corupției la nivel înalt și întărind relațiile bilaterale cu omologii din jurisdicții străine, care contribuie în mod activ în recuperarea bunurilor infracționale dobândite prin infracțiuni comise în Republica Moldova și spălate în întreaga lume, cu scopul de a întoarce în interesul cetățenilor banii furați de la stat și de la victime.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md