Sentințe de rezonanță



Alte categorii de infracțiuni

 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: aprilie 2023

Trafic de influență - 3 ani de închisoare

Subiecți:

Persoană fizică


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 17 iunie 2024, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunilor de trafic de influență (art. 326 alin.1 din Codul penal), iar, pentru concurs de infracțiuni, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pentru un termen de 3 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Totodată, de la inculpat au fost confiscate și trecute în folosul statului mijloacele bănești în suma de 5 000 Euro, cât și cele 8 000 Euro recunoscute în calitate de corp delict, cu titlul de bunuri rezultate din infracțiune.


Fabula:

Inculpatul, în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, a pretins și primit de la denunțător, mijloace bănești în sumă de 5 000 Euro, sub pretextul influenței asupra persoanelor publice străine din cadrul Ambasadei României, pentru a-i determina să urgenteze soluționarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru soția denunțătorului și copii acestuia. Ulterior, sub același pretext a mai pretins suma de 7 000 Euro.

Tot el, în aceeași perioadă, aflând că o cunoștință a denunțătorului a fost reținută, sub pretextul influenței asupra persoanelor cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii și Instanțelor judecătorești, a pretins mijloace bănești în sumă de 35 000 Euro, pentru a-i determina să înlocuiască măsura preventivă, din arest preventiv în una mai blândă.

Ulterior, susținând că a influențat adoptarea soluției privind înlocuirea măsurii preventive, a redus suma pretinsă inițial - la 25 000 Euro. Astfel, sub controlul organului de urmărire penală, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă în sumă de  8 000 Euro.


Expediat în judecată:

decembrie 2023, Judecătoria Chișinău sediul Buiucani, Judecătorul O. Bejenari

aprilie 2023
Pornire urmărire penală
decembrie 2023
Expediat în judecată
Sentința pronunțată
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2016

Escrocherie – 8 ani de închisoare și repararea prejudiciului de 175 000 EUR

Subiecți:

fost președinte al Federației de Baschet din Republica Moldova


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 21 noiembrie 2023, instanța a recunoscut vinovat pe fostul Președinte al Federației de Baschet din RM de comiterea infracțiunii de escrocherie, condamnându-l la 8 ani de închisoare, cu dispunerea executării pedepsei în penitenciar de tip închis, precum și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice și de a exercita activitate în sfera publică pe un termen de 3 ani. Totodată, fiind încasat din contul acestuia, în beneficiul părții civile, echivalentul în lei a sumei de 175 000 euro.


Fabula:

În anul 2014, Președintele Federației de Baschet din RM, a organizat o schemă întru dobândirea ilicită și sustragerea bunurilor unei companii străine, deținute de un cetățean al Republicii Slovace, urmare a inducerii în eroare aferent construcției unui complex sportiv multifuncțional în mun. Chișinău, pe un teren ce nu-i aparținea. Astfel, în urma acțiunilor inculpatului, companiei deținute de cetățeanul Slovaciei, i-a fost cauzat un prejudiciu patrimonial efectiv în sumă de 210 000 euro, ceea ce constituie proporții deosebit de mari, fiind încriminată săvârșirea infracțiunii de escrocherie (art. 190 alin. (6) din Codul penal).


Expediat în judecată:

iulie 2016, Judecătoria Chișinău s. Centru, Judecătorul C. Roșca

februarie 2016
Pornire urmărire penală
iulie 2016
Expediat în judecată
noiembrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: anul 2017

Escrocherie și trafic de influență - 8 ani de închisoare

Subiecți:

președinta fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 06 noiembrie 2023, instanța a recunoscut inculpata vinovată de comiterea infracțiunii de escrocherie și trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă cu 8 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis pentru femei, cu privarea de dreptul de ca ocupa funcții de administrare a bunurilor altor persoane pe un termen de 5 ani.


Fabula:

În anul 2014, președinta fundației Moldo-Olandeze „Salvați Copiii Străzii”, a dobândit de la denunțătoare prin înșelăciune și abuz de încredere mijloace bănești în sumă de 38 000 euro. În aceeași perioadă, sub același pretext (a unui împrumut), a dobândit ilicit de la denunțătoare 500 euro, neavând intenția de a restitui împrumutul acordat. Iar în 2015, sub pretextul influenței asupra magistraților din cadrul Curții Supreme de Justiție, a extorcat și a primit de la denunțătoare mijloace bănești în mărime de 3 000 euro, în vederea influențării magistraților să adopte o decizie favorabilă în cadrul unui litigiu civil, parte a căruia era fiului denunțătoarei. Faptele acesteia fiind prevăzute la art. 190 alin.(2) lit. c), 190 alin. (6) și 326 alin. (1) din Codul penal.


Expediat în judecată:

aprilie 2021, Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecătorul V. Garabagiu

anul 2017
Pornire urmărire penală
aprilie 2021
Expediat în judecată
noiembrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: februarie 2020

Trafic de influență – 5 ani de închisoare

Subiecți:

specialist relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 16 octombrie 2023, instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea a 19 episoade de trafic de influență, și i-a stabilit pentru concurs real de infracțiuni, prin cumul parțial al pedepselor stabilite – pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani în penitenciar semiînchis pentru femei. Totodată, a fost aplicată confiscarea specială prin încasarea din contul inculpatei, cu trecerea în beneficiul bugetului de stat, a sumei ce depășește 107 000 lei.


Fabula:

Specialistul relații sociale a Structurii teritoriale pentru determinarea dizabilității și capacității de muncă Rezina, acționând în comun cu o altă colegă, au pretins și primit de la persoanele interesate în acordarea gradului de dizabilitate și/sau rudele acestora, care nu corespundeau criteriilor privind determinarea dezabilității, mijloace bănești ce variau între 4 000 și 18 500 lei, susținând că au influență asupra persoanelor publice din cadrul Serviciului pentru Determinarea Dezabilității și Capacității de Muncă, să-i determine pe aceștia să acorde gradul de dizabilitate solicitat. Aceasta a fost învinuită de săvârșirea a 19 episoade de trafic de influență (art. 326 alin.(2) lit. b) din Codul penal).


Expediat în judecată:

februarie 2023, Judecătoria Orhei s. Central, Judecătorul M. Proca

februarie 2020
Pornire urmărire penală
februarie 2023
Expediat în judecată
octombrie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: decembrie 2022

Corupere activă – 3 ani de închisoare și amendă în mărime de 200 000 lei

Subiecți:

cetățeană a Ucrainei


Sentința pronunțată:

Prin sentința din 19 aprilie 2023, instanța a recunoscut vinovată cetățeanca Ucrainei de comiterea coruperii active, stabilindu-i pedeapsa cu 3 ani de închisoare, cu executare în penitenciar pentru femei și amendă în mărime de 200 000 lei. Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul Statului a mijloacelor bănești în cuantum de 500 dolari SUA și telefonul mobil de model iPhone 8.


Fabula:

Cetățeana Ucrainei împreună cu o altă persoană, a promis și transmis unui angajat al Poliției de Frontieră, 500 dolari SUA pentru a permite scoaterea din Republica Moldova a unui minor fără nici un act de identitate, fiindu-i incriminată infracțiunea corupere activă (prevăzută la art. 325 alin.(2) lit. b) din Codul penal).


Expediat în judecată:

martie 2023, Judecătoria Edineț s. Central, Judecătorul G. Bârsan

decembrie 2022
Pornire urmărire penală
martie 2023
Expediat în judecată
aprilie 2023
Sentința pronunțată
 
 
 
 
 
Pornită urmărirea penală: începând cu anul 2012

Trafic de influență și escrocherie – 14 ani de închisoare

Subiecți:

persoane fizice, unul dintre care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse


Sentința pronunțată:

Prin sentință din 17 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea traficului de influență și escrocherie (infracțiuni prevăzute de art. 326 alin.(1) și 190 alin.(2), lit. c), 190 alin. (5) din Codul penal), fiindu-i aplicată o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare de 14 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa și a exercita activități legate de administrarea și gestionarea banilor și bunurilor materiale pe un termen de 5 ani. Totodată, din contul inculpatului s-a dispus confiscarea în folosul statului a contravalorii sumei de 2600 euro.


Fabula:

Cetățeanul care susținea că ar fi colonel din cadrul Serviciului de Securitate al Federației Ruse, în perioada 2012-2017, a pretins și primit sume ce variau până la 25 000 euro, în schimbul cărora pretindea că poate influența procurorii să adopte o decizie favorabilă în privința persoanelor investigate sau că poate transfera unii studenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie de la o facultate la alta și alte acțiuni similare.


Expediat în judecată:

 aprilie 2015, Judecătoria Chișinău s. Centru, Judecătorul V. Sandu

anul 2012
Pornire urmărire penală
aprilie 2015
Expediat în judecată
februarie 2023
Sentința pronunțată