Funcționari suspendați din Parlament și Poliția de Frontieră – în judecată, pentru trădare de patrie și complot
- Comunicare conspirativă regulată cu angajatul ambasadei Rusiei la Chișinău
- Trei inculpați
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a funcționarilor suspendați din secretariatul Parlamentului și Poliția de Frontieră, cu acces la secret de stat, pentru trădare de patrie și complot împotriva Moldovei.
Întâlniri conspirative, inclusiv de peste două ore
Cei doi au fost reținuți în iulie 2024, după cum anunțaseră public procurorii PCCOCS (inclusiv soția ultimului, cu rol de complice), pentru comunicarea lor conspirativă cu asistentul din acea perioadă al atașatului militar al ambasadei Rusiei la Chișinău, în 2023-2024. Așadar, funcționarul parlamentar ar fi avut o serie de întrevederi la Chișinău cu angajatul ambasadei, inclusiv cu durate de peste două ore, unde i-ar fi comunicat date obținute inclusiv prin spionaj informație secretă pentru acordarea „ajutor[ului] în vederea desfăşurării unor activităţi ostile împotriva securităţii statului” (alineat al articolului privind trădarea de patrie din Codul penal). Astfel, informațiile destinate uzului intern de serviciu și informațiile secrete furnizate ilegal vizau inclusiv următoarele domenii:
- măsuri de consolidare a apărării militare a Moldovei;
- colaborarea Moldovei pe segmentul de securitate cu alte state, precum și activitatea instituțiilor naționale în acest domeniu;
- situația care vizează partea stângă a Nistrului;
- proiectul Strategiei de Apărare Națională a Moldoveu pentru 2024-2034;
- dezavantajele pentru Rusia ale modificărilor legislative care vizau referendumul privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană;
- totalizarea acțiunilor care vizează Parlamentul Moldovei în raport cu Raportul Comisiei Uniunii Europene, privind extinderea UE;
- intenția de modificare a articolului din Codul penal „Trădare de patrie,” de care acum el însuși este învinovățit de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).
Astfel, urmare a măsurilor speciale de investigații cu sprijinul ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate al Moldovei, în iulie funcționarul parlamentar a fost reținut în flagrant, atunci când a primit de la asistentul angajatului militar al ambasadei Rusiei suma de $500 USD, iar de la domiciliul acestuia au fost ridicați alți $1100.
Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv, urmând ca Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) să decidă în continuare asupra fondului cauzei, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Conform Codului penal, trădarea de patrie comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu închisoarea de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Soția ofițerului superior de frontieră – complice
În ceea ce-l privește pe ofițerul superior (suspendat) al Poliției de Frontieră de la Aeroportul din Chișinău, acesta a avut și el o serie de întrevederi conspirative, cu caracter regulat, cu același angajat al ambasadei Rusiei. Astfel, acesta a stabilit în mod secret contactul cu funcționarul diplomatic în scopul trădării de patrie, fapt pentru care a primit bani (confirmat și prin interceptările discuției din momentul primirii coletului). Acum, la solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta este plasat în arest preventiv.
Stabilirea legăturii dintre cei doi și întâlnirile lor regulate au fost precedate în 2023 de întrevederea soției polițistului de frontieră cu angajatul ambasadei, care i-ar fi transmis o cartelă telefonică primită de la diplomat, pentru comunicarea exclusivă și cifrată dintre polițistul de frontieră și diplomat. Prin urmare, soția acestuia este și ea trimisă pe banca acuzaților de procurorii PCCOCS, pentru contribuirea la comiterea infracțiunii de complot împotriva Moldovei de către angajatul suspendat al Poliției de Frontieră, care se pedepsește cu închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
În continuare, urmează ca Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) să stabilească ședința de judecată pentru examinarea dosarului penal, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, cei trei învinuiți beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
# # #
Emil Gaitur, comunicator PCCOCS
Contact: presapccocs@procuratura.md
- 563 views