Întrebări frecvente



Dosarele penale gestionate de PCCOCS vizează, cu predilecție, activitatea organizațiilor criminale și grupurilor criminale organizate. Multe din cauzele investigate țin de domenii precum contrabanda în cantități mari, traficul de persoane sau traficul de droguri. Totodată, procuratura specializată examinează și cauze speciale, care țin inclusiv de infracțiuni contra securității statului, infracțiuni de război, cibernetice, tortură sau terorism. Spectrul deplin al competenței PCCOCS este prevăzut de articolul 270/2 din Codul de procedură penală.

La nivel național, PCCOCS cooperează în principal cu următoarele autorități publice în investigarea dosarelor pe care le instrumentează:

  • Inspectoratul General al Poliției, în special cu următoarele subdiviziuni specializate: Inspectoratul Național de Investigații (INI), Direcția investigații criminalitate organizată, Direcția investigații infracțiuni informatice și Direcţia investigaţii complexe ale INI, Direcția Generală Urmărire Penală, Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), Direcţia cooperare poliţienească internaţională;
  • Inspectoratul Poliției de Frontieră;
  • Serviciul Vamal;
  • Serviciul de Informații și Securitate;
  • Serviciul Fiscal de Stat;
  • Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA);
  • Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI);
  • Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).

La nivel internațional, PCCOCS are relații de cooperare cu instituții precum agenția Eurojust, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC, Interpol.

Legea le permite procurorilor trimiterea cauzei penale în judecată și examinarea ei în lipsa inculpatului. Prin urmare, în judecată pot fi trimise și cauzele în privința persoanelor care au părăsit Moldova. Această accelerare a înfăptuirii justiției a intrat în vigoare în vara lui 2022, prin completarea articolului 297 din Codul de procedură penală, inițiată de Procuratura Generală.

Informația privitor la examinarea cauzelor penale poate fi vizualizată pe portalul Național al Instanțelor de Judecată: www.instante.justice.md. Acesta pune la dispoziție agenda ședințelor de judecată, hotărârile instanței de judecată, citații în instanță, practica judiciară și alte informații relevante pentru justițiabili.

În cazul în care sunteți citat printr-un apel telefonic pentru a vă prezenta în instanța de judecată, sunteți obligat să vă prezentați. Codul de procedură penală, în articolul 236, prevede mai multe modalități de citare, precum: citație scrisă, notă telefonică sau telegrafică, telefax, poștă electronică, mesagerie electronică.

Asistența juridică gratuită din partea avocatului poate fi acordată victimelor unei infracțiuni deosebit de grave sau excepțional de grave contra persoanei, victimelor torturii, tratamentelor inumane sau degradante, victimelor infracțiunilor cu caracter sexual sau a violenței în familie, victimelor traficului de fiinţe umane şi victimelor traficului de copii.

Victima traficului de ființe umane nu poate fi acuzată sau pedepsită pentru implicarea acesteia în activități infracționale sau ilicite, pe care a fost obligată să le comită, ca urmare directă a faptului că a făcut obiectul traficului de ființe umane (e.g. implicarea în prostituţie, cerşetorie, trecere frauduloasă a frontierei unui stat, aflarea ilegală pe teritoriul unui stat, donarea de organe sau ţesuturi). Codul penal, în articolul 165 alin.4) și 206 alin.4) prevede în asemenea circumstanțe eliberarea victimei de răspundere penală.

Partea vătămată într-o cauză penală poate contesta o sentință judecătorească – atât în latura penală, cât și în latura civilă – indiferent dacă sentința este sau nu contestată de procuror. Folosirea căilor de atac este garantată de articolul 119 din Constituţie, părţile interesate şi organele de stat competente fiind în drept să exercite căile de atac, în condițiile legii, împotriva hotărârilor judecătorești.