Cetățean al României condamnat de autoritățile Republicii Moldova pentru huliganism și aplicarea violenței față de un ofițer de poliție de la vama Leușeni

11.04.2022

Prin sentința Judecătoriei Hîncești din 08 aprilie 2022, un bărbat în vârstă de 43 ani, cetățean al României a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de huliganism (art.287 alin.(1) din Codul penal) și aplicarea violenței nepericuloase faţă de o persoană cu funcție de răspundere (349 alin.1/1 din Codul penal), fiindu-i aplicată o pedeapsă sub formă de amendă, în mărime de 70 000 lei.

Menționăm că, judecata s-a realizat conform unei proceduri simplificate, pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală (art.364/1 din Codul de procedură penală), ținând cont de faptul că inculpatul și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptei indicate în rechizitoriu și a solicitat ca judecata să se facă pe baza probelor administrate în faza de urmărire penală. În aceste condiții, conform normelor legale, acesta a beneficiat de o reducere cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei cu amendă.

Mai exact, bărbatul vizat este învinuit că, în seara zilei de 26 martie 2022, aflându-se pe sensul de ieșire din Republica Moldova la punctul de trecere a frontierei Leușeni, în calitate de conducător al vehiculului, nu s-a supus cerințelor legale ale polițistului de la frontieră de a prezenta permisul de conducere și de a deschide capota mijlocului de transport pentru a fi supus verificării.

În continuarea acțiunilor sale ilegale, inculpatul în prezența altor persoane, manifestând o vădită lipsă de respect față de angajații poliției de frontieră care-și desfășurau activitatea de serviciu, precum și a persoanelor aflate pe pistă, a intimidat un angajat a poliției de frontieră, folosind în adresa acestuia expresii necenzurate, jignitoare, apoi în mod intenționat l-a agresat fizic, lovindu-l peste mâna în care ținea telefonul mobil, acesta din urmă căzând jos și deteriorându-se. Ulterior, acțiunile huliganice ale inculpatului au fost curmate, ca urmare a intervenției angajaților serviciului de frontieră care au aplanat conflictul apărut.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Notă:
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

 

11 aprilie 2022

Procuratura Generală