Un acces mai bun la probele electronice, pentru combaterea infracțiunilor informatice și a celor conexe

02.12.2022

Tehnologia digitală este exploatată frecvent pentru a fi comise infracțiuni și pentru a fi ascunse activitățile ilicite. Prin urmare, autoritățile de aplicare a legii și autoritățile judiciare se bazează tot mai mult în anchetele și urmările lor penale pe probele electronice, precum texte, e-mailuri, IP adrese sau aplicații de mesagerie.

În acest sens, Republica Moldova a semnat al doilea protocol adițional la Convenția Consiliului Europei privind criminalitatea informatică (Convenția de la Budapesta), alături de alte 5 state precum Croația, Marea Britaniei, Slovenia, Ucraina și Sri Lanka.
 
Protocolul va îmbunătăți accesul transfrontalier la probele electronice, pentru utilizarea lor în cadrul procedurilor penale. Astfel, se va contribui la combaterea criminalității informatice și a altor forme de criminalitate la nivel mondial, prin simplificarea cooperării dintre statele membre și țările terțe, asigurându-se în același timp un nivel ridicat de protecție a persoanelor, precum și respectarea standardelor UE.
 
În acest context, în perioada 29-30 noiembrie, procurorul din cadrul Secției urmărire penală a Procuraturii Generale, Veaceslav Soltan a participat la a 27 reuniune a Comitetului Convenției privind criminalitatea cibernetică (T-CY), unde a fost adoptat un nou ghid, notă de îndrumare privind infracțiunile de tip „Ransomware”. Ghidul arată modul în care prevederile Convenției privind criminalitatea cibernetică și noul protocol adițional pot fi utilizate pentru a incrimina, investiga și urmări penal infracțiunile legate de ransomware.
 
Ransomware este un software rău intenționat, care odată instalat pe dispozitivul victimei (calculator, smartphone), criptează datele acesteia, precum și o șantajează că îi va publica datele sau simplu nu va decripta datele, dacă aceasta nu plătește o răscumpărare.

02 decembrie 2022
Procuratura Generală