Reorganizarea și optimizarea structurii sistemului Procuraturii - demersul prezentat în fața CSP
Astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, Procurorul General, Ion Munteanu a prezentat demersul cu solicitarea acordului de reorganizare și optimizare a structurii sistemului Procuraturii.
În susținerea demersului Procurorul General a punctat că, una din prioritățile Procuraturii pentru perioada anilor 2024-2027 se referă la dezvoltarea capacităților organizaționale și funcționale.
Totodată, la nivel național reorganizarea sistemului Procuraturii constituie un obiectiv strategic stabilit în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025, Planul naţional de acţiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană precum și derivă din Conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii pentru anii 2024-2031 al Procurorului General.
În scopul realizării obiectivelor, a fost constituit un grup de lucru pentru optimizarea structurilor interne, reședințelor și statutului de personal al Procuraturii. Activitatea Grupului de lucru a fost desfășurată prin organizarea ședințelor la care au participat reprezentanți din toate subdiviziunile structurale ale Procuraturii, a CSP și Ministerului Justiției. În cadrul ședințelor, au fost analizate provocările și soluțiile vis-a-vis de reorganizare.
Printre obiectivele enunțate în demers se enumeră eficientizarea capacităților de management a Procuraturii, uniformizarea practicii și a volumului de lucru, îmbunătățirea calității actului de justiție, sporirea performanței instituționale, asigurarea accesului la justiție a cetățenilor prin oferirea unor servicii calitative, crearea posibilității specializării procurorilor din cadrul procuraturilor teritoriale, racordarea la harta instanțelor judecătorești, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice şi optimizarea cheltuielilor de întreținere a procuraturilor teritoriale.
La ședința CSP au fost prezenți și Adjuncții Procurorului General, care s-au referit la reorganizarea aspectelor ce țin de urmărirea penală, cât și de susținerea acuzării de stat.
Un aspect important al arhitecturii sistemului Procuraturii, propus în noua structură a instituției, este consolidarea subdiviziunilor responsabile de domeniul anticorupție, în particular crearea Secției combaterea corupției și spălarea banilor, o subdiviziune nouă în cadrul Procuraturii Generale care va contribuire la implementarea unitară de către Procuratură a politicii statului în domeniul combaterii corupției și spălării banilor, precum și altor infracțiuni asimilate sau conexe acestora.
Conducerea Procuraturii Generale a conchis că reformarea Procuraturii este un exercițiu complex, dar necesar, iar grupul de lucru creat a identificat cele mai optime soluții în realizarea obiectivelor stabilite pentru consolidarea unei instituții care să asigure justițiabilii cu proceduri penale și alte proceduri prevăzute de lege corespunzătoare standardelor UE.
Prezentarea Procurorului General poate fi accesată aici.
- 195 vizualizări