Dosarul Emma Tăbîrță


Frauda Bancară

Pornită urmărirea penală: decembrie 2014
Subiecți:

Emma Tăbîrță, fost vice-guvernator BNM


Sechestru: 61 574 675 lei MDL

Fabula:

Pe masa judecătorilor a ajuns cauza penală disjunsă din cauza denumită generic ,,Frauda Bancară” în privința fostului vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari. Acțiunile sale au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă de peste 2,5 miliarde lei MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state (art. 42, art. 190 alin. (6), art. 42 alin. (5), art. 243 alin. (3) Codul penal).

  • Pedeapsa maximă: închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani

Expediat în judecată:

aprilie 2023, Judecătoria Chișinău s. Buiucani, Judecătorul P. Păun, ulterior conexat, Judecătorii L. Beșliu, A. Catană, A. Negru (complet)

decembrie 2014
Pornire urmărire penală
aprilie 2023
Expediat în judecată

CHIȘINĂU - Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza penală în privința fostului vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Emma Tăbîrță, învinuită de complicitate la săvârșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală (art. 42, art. 190 alin. (6) din Codul penal), precum şi de spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari (art. 42 alin. (5), art. 243 alin. (3) din Codul penal).

Urmărirea penală pe caz a fost finisată încă la 07 februarie 2023, până în prezent a fost acordat termen părții apărării pentru a face cunoștință cu materialele cauzei penale care conține 149 de volume.

Conform probatoriului administrat, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rândul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM (nominalizat supra), în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state.

Amintim că, la 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „Frauda Bancară” în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM. 

Subsecvent, informăm că Procuratura Anticorupție continuă urmărirea penală în cauza „Frauda Bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md