Stanford Law School a elaborat un raport pentru Procuratura Anticorupție cu propuneri și strategii pentru depășirea tacticilor de tergiversare în judecarea cauzelor de corupție

10.10.2023

Suntem conștienți că societatea așteaptă rezultate definitive pe cazurile de corupție de rezonanță. Chiar dacă în ultimul an, Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și trimis în judecată multe cauze penale împotriva subiecților de rang înalt, inclusiv un fost președinte al țării, un fost prim-ministru, fost ministru, foști și actuali deputați, procurori, judecători și alții, judecarea cauzelor nu progresează în ritmul în care ne dorim. Deseori, ședințele de judecată sunt amânate repetitiv, inclusiv în mod abuziv din punctul de vedere a procurorilor. Pe parcursul anului, Procuratura Anticorupție a atras atenția la astfel de probleme de multe ori.

Astfel, pentru a propune careva soluții concrete și a îmbunătăți eficiența sistemului nostru de justiție, am apelat la Stanford Law School, facultatea de drept pe primul loc din Statele Unite, pentru a efectua o analiză și a prezenta o serie de bune practici pe care Moldova să le ia în considerare pe fundalul faptului că dreptul la un proces echitabil într-un timp rezonabil este fundamental pentru societățile guvernate de statul de drept.

În cadrul unui proiect Pro Bono, condus de Erik Jensen, directorul Programului de Stat de Drept la Stanford Law School, o echipă de studenți au întocmit un raport, intitulat "Justiție Amânată: Contracararea Tacticilor Dilatorii în Procesele de Judecată Anticorupție din Moldova" care reprezintă o analiză a modului în care țările europene gestionează eficient tactici de apărare precum recuzarea judiciară, cereri de strămutare a cauzelor și excepții de neconstituționalitate. Raportul oferă un plan de acțiune pentru autoritățile din Republica Moldova pentru a găsi echilibrul delicat între accesul la justiție și eficiența procesului, consolidând în cele din urmă statul de drept în țară.

Suntem dedicați să găsim soluții pentru a ajunge la rezultatele definitive pe care le așteaptă societatea noastră, totodată respectând toate drepturile garantate fiecărui cetățean în procesul penal.

Susținerea din partea partenerilor de dezvoltare, organizații internaționale și instituții ca Stanford Law School, care contribuie la schimbul de bune practici și experiență, au un rol important în reforma justiției din Republica Moldova. Importanța muncii partenerilor de dezvoltare nu poate fi subestimată, în special în contextul eforturilor Moldovei de a adera la Uniunea Europeană și angajamentul său pentru transparență și statul de drept. Suntem foarte recunoscători studenților care au contribuit la acest raport.

Anexat găsiți atât raportul în limba engleză cât și traducerea acestuia în limba română.

"Justiție Amânată: Contracararea Tacticilor Dilatorii în Procesele de Judecată Anticorupție din Moldova"
(1.02 MB)

”Justice Delayed: Countering Dilatory Tactics in Moldova’s Anti-Corruption Prosecutions”
(493.34 KB)