Precizări referitor la un dosar penal pe fals în acte publice pornit la plângerea unui judecător

19.02.2024

CHIȘINĂU – Ca urmare a unor informații recent apărute în mass-media cu privire la un dosar penal pornit de către Procuratura Anticorupție la plângerea unui judecător, ce vizează infracțiunea de fals în acte publice (prevăzută la art. 332 din Codul penal), Procuratura Anticorupție vine cu unele precizări.

În luna noiembrie 2023, la Procuratura Anticorupție a fost înregistrată plângerea unui judecător, care susține că factorii de decizie ai Centrului Național Anticorupție (CNA) au falsificat acte în privința judecătorului cu scopul de a influența soluția Președintelui Republicii Moldova cu privire la candidatura acestuia pentru a fi numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În scopul administrării materialului probatoriu, precum și în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, Procuratura Anticorupție a întreprins acțiuni în cadrul unui proces penal, inclusiv audierea judecătorului și acumularea actelor relevante. În vederea asigurării unei anchete eficiente și stabilirii adevărului obiectiv, având în vedere necesitatea de a utiliza toate procedeele probatorii prevăzute de Codul de procedură penală, ulterior Procuratura Anticorupție a pornit urmărirea penală pe aceste fapte.

La moment, Procuratura Anticorupție investighează infracțiunea prevăzută de art. 332 alin. (1) din Codul penal – fals în acte publice și anume ,,înscrierea de către o persoană publică, in documentele oficiale a unor date vădit false ... dacă aceste acțiuni au fost săvîrșite din interes material sau din alte interese personale. Mai concret, urmărirea penală va determina dacă persoane publice din cadrul CNA au inclus date vădit false în documentele oficiale emise de CNA și transmise către Președintele Republicii Moldova în conexiune cu procedura de evaluare a candidaturii judecătorului vizat. Urmărirea penală a fost pornită pe fapt și la moment nu există careva persoană cu statut de bănuit sau învinuit.

Contrar unor informații apărute în mass-media, dosarul penal nu vizează acțiunile persoanelor din cadrul Președinției. Conform prevederile constituționale și legale, Președintele Republicii Moldova are dreptul exclusiv de a respinge candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție de judecător în cazul în care, în viziunea Președintelui, candidatul este incompatibil cu funcția respectivă și, în marja acestui drept, Președinția acumulează și documentează diverse informații, inclusiv cele oferite de către autorități.

Examinarea cauzei vizate este la o etapă incipientă, grupul de urmărire penală efectuând acțiuni necesare pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cu privire la aceste fapte. Până în prezent, există toată cooperarea din partea conducerii CNA și urmărim același scop de a examina obiectiv plângerea înaintată și a emite o soluție legală și corectă în baza probelor și prevederilor legale.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md