Fortificare



noiembrie 2024

Identificarea unui sediu potrivit

Procuratura Anticorupție are nevoie de un sediu adecvat care să îi ofere spațiu suficient pentru activitatea sa și care să îndeplinească standardele necesare pentru desfășurarea eficientă a investigațiilor și a altor activități.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
octombrie 2024

Gestionarea bugetului

Odată ce Procuratura Anticorupție beneficiază de un buget separat, va fi esențială o gestionare adecvată a acestuia, în conformitate cu regulile și procedurile financiare.

septembrie 2024

Dotarea cu echipamente și tehnologie

Pentru a desfășura activitățile sale în mod eficient, Procuratura Anticorupție va avea nevoie de echipamente și tehnologie adecvate, cum ar fi calculatoare, software specializat, echipamente de investigație etc.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
septembrie 2024

Angajarea și formarea personalului

Procuratura Anticorupție va angaja și forma personalul necesar pentru a asigura desfășurarea eficientă a activităților sale. Acest lucru implică recrutarea personalului administrativ și a altor specialiști relevanți.

august 2024

Aprobarea unui nou Regulament și a unei noi organigrame a Procuraturii Anticorupție

Aprobarea de către CSP a unui nou Regulament de activitate al Procuraturii Anticorupție și a unei noi organigrame va marca un pas important în consolidarea eforturilor noastre de a funcționa în mod deplin și independent. Aceste modificări ne vor permite să angajăm funcționari publici pentru aparatul Procuraturii Anticorupție și să detașăm mai mulți ofițeri pentru o nouă structură de asigurare operativă, capabilă să efectueze măsuri speciale de investigații în documentarea schemelor de corupție la nivel înalt. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
iulie 2024

Anunțarea concursurilor, angajarea și formarea personalului

Procuratura Anticorupție va organiza concursuri pentru ocuparea noilor funcții create în urma extinderii personalului, asigurând astfel că personalul său este format din profesioniști calificați și dedicați. Acest lucru implică recrutarea procurorilor, a personalului administrativ și a altor specialiști relevanți.

 

df asda sf ads

sadf dasfas

asdf asd fasf asf asd

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
martie 2024

Modificarea competenței Procuraturii Anticorupție (art. 270/1 CPP)

Procuratura Anticorupție reprezintă o instituție esențială în combaterea corupției și asigurarea integrității în administrația publică. La 01 martie 2024, au intrat în vigoare modificările aduse la art 2701 Cod de procedură penală, astfel încât Procuratura Anticorupție să fie concentrată pe corupția mare. Iată principalele aspecte ale acestor modificări:

Competența Procuraturii Anticorupție a fost restrânsă pentru investigarea și urmărirea penală în privința infracțiunilor de corupție săvârșite de:

•          Categoriile de persoane:

o          Funcționari publici cu diverse poziții și responsabilități, inclusiv cei din conducerea nivelului superior, inspectori-judecători, directori și directori adjuncti ai unor agenții și instituții guvernamentale, șefi ai unor instituții de securitate, colaboratori ai Centrului Național Anticorupție, ofițeri de informații și securitate etc.

o          Persoane din anumite funcții publice de rang înalt, cum ar fi primarii, viceprimarii și consilierii locali ai anumitor municipii, precum și persoane desemnate de Parlament, Președinte sau Guvern.

•          Când se investighează:

o          Sumă sau valoare implicată: Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală indiferent de calitatea persoanei, dacă suma de bani, valoarea bunurilor, serviciilor etc., depășește 10000  de unități convenționale (500 mii lei) sau dacă valoarea prejudiciului cauzat prin infracțiune depășește 100000 de unități convenționale (5 milioane lei).

Totodată, dacă infracțiunea de corupție a fost săvârșită cu folosirea situației de serviciu de către persoanele specificate atunci investigarea acestor infracțiuni ține tot de competența Procuraturii Anticorupție.

februarie 2024

Extinderea numărului de personal

La 01 februarie 2024, Parlamentul a decis extinderea personalului Procuraturii Anticorupție pentru a consolida eforturile în combaterea corupției. Prin extinderea personalului, Procuratura Anticorupție va fi în măsură să desfășoare o investigație mai eficientă și să efectueze măsuri speciale de investigații în cauze de corupție de nivel înalt. Aceasta este o mișcare semnificativă în direcția consolidării justiției și a statului de drept în Republica Moldova.

Astfel, Procuratura Anticorupție își va extinde echipa cu 54 de noi funcții, ajungând la un total de 198 de angajați. Numărul total al funcțiilor de procuror rămâne neschimbat (59 procurori), iar cele 54 de funcții sunt atribuite pentru formarea unui aparat al Procuraturii Anticorupție, care va include servicii de resurse umane, finanțe, contabilitate, achiziții publice și altele, precum și pentru creșterea numărului de ofițeri detașați din alte instituții, care, pentru prima dată în istoria instituției, vor efectua direct măsuri speciale de investigații în cauze de corupție de nivel înalt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ianuarie 2024

Buget separat

Din 1 ianuarie 2024, Procuratura Anticorupție beneficiază de un buget separat. Înainte de această dată, bugetul Procuraturii Anticorupție nu era segregat, iar fondurile destinate acesteia erau gestionate prin contul Procuraturii Generale. Cu toate acestea, deoarece există dificultăți în gestionarea eficientă a acestor fonduri, motiv fiind că Procuratura Anticorupție nu are angajați proprii și nu exista claritate cu privire la modul în care urma să fie gestionate aceste mijloace financiare, s-a decis ca bugetul Procuraturii Anticorupție să fie gestionat temporar de angajații Procuraturii Generale, până PA va avea proprii angajați în sarcina cărora va fi pusă gestionarea bugetului.

ianuarie 2024

Donații de la partenerii externi

Procuratura Anticorupție primește donații de la parteneri externi, precum Dexis, RoAid, GIZ, ș.a. Aceste donații reprezintă o resursă valoroasă pentru sprijinirea activităților Procuraturii Anticorupție, întrucât resursele proprii sunt limitate. Totuși, este esențial să menționăm că acestea vor fi utilizate cu responsabilitate și transparență, în conformitate cu regulile și standardele legale. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05 Octombrie 2023

Modificările aduse de Legea Nr. 286 privind măsurile speciale de investigație

Legea Nr. 286, adoptată în data de 5 octombrie 2023, a introdus modificări semnificative în ceea ce privește activitatea specială de investigații în Republica Moldova. Aceste modificări au un impact important asupra Procuraturii Anticorupție și a luptei împotriva corupției în țară, întrucât Procuratura Anticorupție poate efectua măsuri speciale de investigate prin intermediul ofițerilor de investigații din cadrul instituției. Aceștia sunt acum echipați cu mai multe instrumente pentru a lupta împotriva corupției și pentru a asigura respectarea legii. Prin intermediul acestor activități, Procuratura Anticorupție urmărește identificarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor de corupție la cele mai înalte niveluri.