Amendă maximă de peste 130.000 lei și confiscarea câștigului ilegal de peste 100.000 lei de la doi bărbați din Ucraina: „i-au ajutat” pe doi conaționali să intre ilegal în Moldova

migrație ilegală
10.11.2023

  • Au traversat hotarul ilegal, în regiunea Taracliei
  • Au fost depistați la ieșirea din Moldova spre România
  • Unul din ei este locuitor al mun. Cahul
  • Ambii acum au restricții impuse de judecători, până sentința va deveni finală

Procurorii PCCOCS, oficiul „Sud,” anunță condamnarea la amendă maximă a doi cetățeni ai Ucrainei, care i-au ajutat pe alți doi conaționali să intre ilegal în Moldova, în octombrie 2022.

Potrivit legii, amenda maximă constituie suma de 67.500 lei pentru fiecare din ei. Suplimentar, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în folosul statului a fost confiscată și suma de peste 100.000 lei – taxa impusă celor doi bărbați pe care „i-au ajutat” să intre ilegal în Moldova.

Bărbații condamnați prin sentința Judecătoriei Cahul au vârste de 48 și 50 de ani, cel mai  tânăr din ei fiind locuitor al municipiului Cahul de până la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Suplimentar amenzilor și confiscării câștigului ilegal, instanța le-a interzis și desfășurarea oricărei activități de transportare a persoanelor peste hotare, pentru 5 ani, așa cum prevede legea, mai ales că cetățeanul ucrainean care nu locuiește aici avea activitate anume în acest domeniu.

Aceștia au fost depistați la ieșirea din Moldova spre România, atunci când în vamă oamenii legii au observat că clienții nu aveau în pașapoarte ștampila de intrare în țară. – Asta chiar dacă cei doi condamnați le-ar fi promis că vor facilita aplicarea ei ilegală, pentru suma de 350 euro de persoană, după ce primiseră și a câte 2000 euro pentru facilitarea traversării hotarului dinspre Ucraina, printr-o localitate din Taraclia.

Până ca sentința judecătorească să devină finală, cei doi beneficiază de prezumția nevinovăției, în privința celui care locuiește-n Cahul fiind impusă interdicția de părăsire a țării, iar în privința celuilalt condamnat a fost aplicat controlul judiciar.

Procurorii PCCOCS menționează faptul că de la declanșarea războiului în Ucraina, în februarie 2022, fenomenul migrației ilegale, contrabandei și al traficului de droguri în Moldova a căpătat noi proporții, iar autoritățile de drept depun eforturi sporite pentru combaterea fenomenului. În context, acuzatorii de stat vor insista în continuare pe înăsprirea pedepsei pentru combaterea fenomenului migrației ilegale.

# # #

Emil Gaitur, comunicator PCCOCS 

Contact: presapccocs@procuratura.md