După ce a fost achitat de prima instanță, procurorii au reușit să demonstreze vinovăția unui medic reanimatolog în apel, obținând o decizie de condamnare
Datorită diligenței depuse de procurorii din Procuratura de circumscripție Bălți și Procuratura mun.Bălți, în instanța de apel a fost posibilă condamnarea unui lucrător medical, acuzat de încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, care au cauzat decesul pacientului (art. 213 lit.b) din Codul penal).
Așadar, inițial, prin sentința Judecătoriei Bălți, sediul Central din 15 iunie 2023, condamnatul a fost achitat de învinuirea în comiterea infracțiunii, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii.
Nefiind de acord cu sentința primei instanțe, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au înaintat o cerere de apel, prin care au solicitat admiterea apelului, casarea sentinței și pronunțarea unei noi hotărâri, prin care inculpatul să fie recunoscut culpabil în săvârșirea infracțiunii.
În motivarea apelului s-a invocat că în cadrul judecării cauzei penale, instanța de judecată nu a apreciat în modul cuvenit probele administrate, pronunțând o hotărâre nefondată.
Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 09 aprilie 2024, a fost admis apelul, casată sentința contestată și pronunțată o nouă hotărâre prin care inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii, fiindu-i stabilită pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și de a exercita o activitate în domeniul acordării serviciilor medicale pe un termen de 2 ani.
S-a dispus suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe un termen de probă de 1 an.
Potrivit acuzării, condamnatul, activând în calitate de medic reanimatolog la Spitalul de Psihiatrie Bălți, la 04 septembrie 2019, fiind de gardă în Secția terapie intensivă și reanimare a spitalului, din neglijență, a încălcat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale în privința unui bolnav, care se afla la tratament în secția dată din 18 august 2019. Cunoscând despre faptul că în urma examenului radiologic din 04 septembrie 2019, la ultimul au fost depistate fracturi care necesitau o intervenție urgentă, pentru a evita consecințele nefavorabile (insuficiență respiratorie), a dispus, totuși amânarea intervenției chirurgicale necesare pentru a doua zi dimineața (ora 08:00). Ca rezultat, victima a decedat.
Decizia instanței de apel este definitivă și executorie, însă poate fi contestată cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni.
12 aprilie 2024
Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md
- 6 просмотров