Cerere de ridicarea imunității unui deputat pentru amestecul în înfăptuirea justiției
CHIȘINĂU – La 13 martie 2024, a fost depusă o cerere în adresa Parlamentului Republicii Moldova, prin care Procurorul General interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea trimiterii cauzei penale în instanța de judecată, în privința deputatului în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber, pe faptul săvârșirii infracțiunii amestecul în înfăptuirea justiției, și anume amestecul, sub orice formă, în judecarea cauzelor de către instanțele de judecată cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzei concrete sau de a obține pronunțarea unei hotărîri judecătorești ilegale (prevăzute de art. 303 alin. (3) din Codul penal).
Potrivit materialelor, la 12 aprilie 2023, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber, folosindu-se de situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3000 susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată, și anume: ”...așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie... acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor... o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru... această clădire trebuie să fie blocată... aici se comit ilegalități... în calitatea mea de deputat în Parlament eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici...”.
În asemenea circumstanțe, completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală, ulterior calificând aceste acțiuni ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor.
Urmare a examinării cererii Procurorului General interimar, la 14 martie 2024, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității deputatului în Parlament, Marina Tauber, în rezultat, învinuita urmează a fi citată la Procuratura Anticorupție pentru a fi informată despre terminarea urmăririi penale și prezentarea materialelor, ulterior cauza penală va fi expediată în judecată pentru examinare în fond.
Procuratura își exprimă solidaritatea cu sistemul judecătoresc în apărarea independenței justiției: ,,Curtea respectă dreptul cetățenilor la libertatea de exprimare, însă reamintește, că atunci când își realizează această libertate, urmează să o facă cu respectarea cadrului legal, să asigure respectul datorat independenței justiției şi autorității hotărârilor judecătorești definitive, întrucât numai respectând aceste valori se pot asigura ordinea de drept şi echilibrul social, statul de drept şi supremația legii.” (comunicatul de presă al Curții de Apel Chișinău din 13 aprilie 2023)
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.
Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md
- 57 просмотров