Noi detalii în dosarul „INTERPOL”: sechestre de peste 11,7 milioane MDL
CHIȘINĂU – Săptămâna curentă, în cadrul cauzei penale ,,INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a ridicat două mașini – cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL, care reprezintă bunuri infracționale, fiind o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii ale INTERPOL. În prezent, aceste bunuri infracționale se află în gestiunea ARBI. În total, a fost aplicat sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.
Amintim că, în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, pornită în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări, primeau mită pentru a obține blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în privința infractorilor din diferite țări aflați în căutare internațională.
În iunie 2024, Procuratura Anticorupție a efectuat multiple percheziții pe teritoriul Republicii Moldova, cu suportul ofițerilor și procurorilor francezi și al Biroului Federal de Investigații al SUA. Ulterior, au fost analizate documente și materiale ridicate, inclusiv cu suportul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratul Național de Investigații, pentru extragerea informațiilor din telefoane și calculatoare. Procuratura Anticorupție a audiat zeci de persoane, atât în calitate de martori, cât și de bănuiți și învinuiți, unele dintre acestea fiind reținute și arestate preventiv.
Pe parcursul investigației, Procuratura Anticorupție a expediat comisii rogatorii și obținut informație și probe din nouă jurisdicții străine.
Potrivit probelor acumulate până în prezent, există o bănuială rezonabilă că un grup criminal organizat a pus la cale o schemă de corupție pentru a permite persoanelor aflate sub incidența Notificărilor Roșii INTERPOL să obțină statut de solicitanți de azil în Republica Moldova, cu scopul de a bloca și șterge aceste notificări, prin plata de mită către funcționari publici.
Mai exact, un avocat moldovean și un fost funcționar public din Republica Moldova care a activat și în cadrul INTERPOL, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri la INTERPOL cu informație și documente falsificate, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pentru clienții lor pe motiv că aceștia aveau statut de solicitant de azil în Republica Moldova. Concomitent, avocatul depunea petiții solicitând azil la Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). La indicația fostului șef al IGM, funcționari publici din cadrul IGM inițiau procedura de azil, contrar legii, fără prezența fizică a persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, la solicitările INTERPOL, fostul șef al Direcției Cooperare Internațională Polițienească (DCPI) al MAI, includea date vădit false în documente oficiale, confirmând statutul persoanelor de ,,solicitant de azil”, pe baza căruia INTERPOL bloca Notificările Roșii.
În ultimele luni, cu implicarea Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și în urma investigațiilor financiare paralele efectuate de ARBI, au fost identificate fluxuri financiare, transferuri bancare, bunuri infracționale și bunuri ale învinuiților, în scopul asigurării unei eventuale confiscări speciale și extinse. În acest context, a fost aplicat sechestru asupra următoarelor bunuri pe teritoriul Republicii Moldova:
-
Casă de locuit și teren pentru construcții în mun. Chișinău, cu valoarea aproximativă 3.450.114 MDL
-
Cota-parte de ½ din apartament în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 2.048.508 MDL
-
Cota-parte de ½ din casă de locuit în or. Vadul lui Vodă cu valoare aproximativă 3.264.692 MDL
-
Cota-parte din locuri de parcare în mun. Chișinău cu valoare aproximativă 377.150 MDL
-
Mașină Toyota Camry, cu valoare aproximativă 452.933 MDL
-
Mașină Range Rover, cu valoare aproximativă 738.656 MDL
-
Cota-parte de ½ din mașină Skoda Octavia, cu valoare aproximativă 117.336 MDL
-
Cota-parte de ½ din mașină Mercedes GLC, cu valoare aproximativă 454.970 MDL
-
Cont bancar în valoare de 41.449 EUR
-
Cota-parte de ½ din cont bancar în valoare de 12.193 EUR
-
Mijloace bănești în sumă de 13.480 EUR și 600 USD
Pe 15 noiembrie 2024, New York Times a publicat un articol despre această investigație, iar Veronica Dragalin, Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, a acordat un interviu. Puteți citi articolul aici.
Cu detalii suplimentare vom reveni ulterior.
Notă: O persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când se dovedește vinovăția printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
Contact
Serviciul de presă | Procuratura Anticorupție
presaPA@procuratura.md
- 327 просмотров