Șefa PA, Veronica Dragalin, speaker la evenimentul "Femeile, Pacea și Securitatea"

21.05.2024

CHIȘINĂU - Astăzi, 21 mai 2024, Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a participat în calitate de vorbitor la evenimentul ,,Femeile, Pacea și Securitatea” organizat de Ministerul Afacerilor Interne, dedicat implementării Rezoluției 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea prin Planul Național de Acțiune al Republicii Moldova.

În cadrul discursului său, Veronica Dragalin, a discutat tematica ,,Depistarea și pedepsirea corupției: istorii de integritate și impact”, prin două exemple de cauze penale recent trimise în judecată de către Procuratura Anticorupție, în care femei au avut un rol cheie în depistarea actelor de corupție, demonstrând integritate și curaj.

În primul caz, o femeie, psiholog din cadrul Secției reintegrare socială a Penitenciarului nr.15-Cricova, a denunțat un act de corupție, când un bărbat condamnat pentru omor, i-a oferit 5000 Euro pentru a primi o evaluarea pozitivă de la ea. Psihologul nu doar a refuzat mita, dar a denunțat acest fapt, care a permis organului de urmărire penală să documenteze următoarele discuții cu condamnatul. Ca rezultat, Procuratura Anticorupție a trimis cauza penală în judecată, încriminând infracțiunea de corupere activă.

În al doilea caz, o altă femeie a denunțat acte de corupție, și anume oferta de finanțare ilegală a unui partid politic aparent pro-european dar gestionat din umbră de către Ilan Șor. Cu cooperarea denunțătorului, organul de urmărire penală a reușit să efectueze măsuri speciale de investigație, inclusiv interceptări telefonice între Ilan Șor și alți membri ai grupului criminal organizat. Denunțătorul a demonstrat curaj și integritate, inclusiv prin raportarea detaliilor unei călătorii în statul Israel, la reședința lui Ilan Șor, fără careva protecție din partea organelor de drept. Ca rezultat, au fost prevenite multe acțiuni infracționale și acumulate probe pentru dosar.

Veronica Dragalin a punctat: ,,Douăzeci de ani în urmă, femei în Republica Moldova nu dețineau funcții importante în stat și în structurile de drept, cum ar fi Procuratura. Astăzi, deși avem multe femeii curajoase în funcții importante, în continuare, suntem subestimate pe baza la preconcepții greșite de gen. Sper că în următoarea generație, în 20 de ani, nu doar vom avea femei în funcții cheie, dar femeile vor avea nivelul de respect pe care îl merită – unul egal.”

Pe această cale, subliniem necesitatea implicării active a femeilor în toate aspectele consolidării păcii și securității, precum și în inițiativele anticorupție, pentru a construi o societate mai echitabilă și puternică.