Participarea reprezentanților Procuraturii la atelierul de lucru pentru dezvoltarea Ghidului metodologic privind investigarea și judecarea infracțiunilor motivate de ură și a discursului de ură

30.05.2024

În perioada 29-31 mai 2024, reprezentanți ai Procuraturii Republicii Moldova, cu sprijinul Oficiului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (UN Human Rights), participă la atelierul de lucru cu tematica: „Conceptualizarea Ghidului pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea cazurilor de comitere a infracțiunilor motivate de ură și a discursului de ură (xenofobie și rasism în mediul online)”.

Moderatori ai atelierului sunt Gheorghe Borș, procurorul-șef interimar al Secției politici și management al proiectelor din cadrul Procuraturii Generale, și Oleg Gîrbu, procuror în Secția urmărire penală a Procuraturii Generale.

Evenimentul a reunit procurori, judecători, avocați și experți în domeniul procesual penal și al drepturilor omului. Pe parcursul celor 3 zile, activitățile vor include prezentări, studii de caz și discuții interactive, având ca scop alinierea practicilor naționale la standardele internaționale.

În prima zi a evenimentului, moderatorii au prezentat conceptul proiectului Ghidului metodologic și au oferit o platformă de dezbateri și discuții colegilor pentru a ajunge la soluții optime, în sensul reglementărilor legale necesare, cât și încadrarea juridică corectă a faptelor.

Profesorul universitar Igor Dolea a venit cu  recomandări relevante cu privire la discursurile de ură, în contextul provocărilor și riscurilor prezente la acest capitol.

Procurorul în Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale (PCCOCS), Constantin Popescu, a prezentat unele date statistice privind investigarea crimelor motivate de prejudecată și a celor care incită la ură, problematica existentă, colaborarea cu subdiviziunile specializate alte autorități de drept naționale și internaționale, la instrumentarea cauzelor penale.

Procuratura Generală își exprimă aprecierea pentru participarea și contribuțiile aduse de toți cei implicați în acest atelier, și este încrezătoare că rezultatele obținute vor avea un impact semnificativ în îmbunătățirea procesului de investigare și judecare a infracțiunilor nominalizate.

 

Contact:
Secția relații publice
presapg@procuratura.md