Procuratura a finalizat completarea e-Platformei pentru colectarea datelor privind corupția de nivel înalt și criminalitatea organizată
CHIȘINĂU - În perioada primului semestru al anului 2024, Procuratura Anticorupţie a contribuit la realizarea angajamentelor Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, asumate inclusiv față de Comisia Europeană, prin finalizarea completării, conform competențelor sale legale, înainte de termenul limită de 30 iunie 2024, a e-Platformei pentru colectarea datelor privind corupția de nivel înalt și criminalitatea organizată.
În contextul politicii de extindere a Uniunii Europene, țărilor candidate și potențialilor candidați li se cere să furnizeze Comisiei Europene – statistici naționale privind corupția de nivel înalt, spălarea banilor și crima organizată, pentru a evalua progresul fiecărei țări, în special, pentru evaluarea acquis-ului la capitolele 23 și 24. Până acum, această raportare s-a făcut prin tabele excel, care au fost distribuite și folosite ca șablon încă din anul 2015. Urmărind scopul de a îmbunătăți, de a eficientiza formatul existent și de a facilita identificarea tendințelor, direcțiile Comisiei Europene - DG NEAR (Direcția Generală Vecinătate și Negocieri privind Extinderea), în consultare cu DG HOME (Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne) și DG JUST (Direcția Generală Justiție, Drepturile Consumatorilor și Egalitatea de Gen), în parteneriat cu JOINT RESEARCH CENTRE (Centrul Comun de Cercetare), au creat și au configurat o nouă platformă de raportare electronică în limba engleză, user-friendly, pseudo-anonimizată, care nu implică introducerea datelor cu caracter personal. Ca și în sistemul precedent de raportare prin tabele excel, noua platformă electronică include două tipuri principale de date: cantitative și calitative.
Prezentarea generală cantitativă a datelor include statistici brute privind numărul de investigații, rechizitorii și hotărâri definitive legate de corupția de nivel înalt, spălarea de bani, crima organizată și alte infracțiuni grave. Țărilor candidate li se solicită să furnizeze statistici anuale ale acestor indicatori, pentru a sprijini pregătirea pachetului de extindere.
Prezentarea generală calitativă a datelor include monitorizarea desfășurării investigațiilor, învinuirilor înaintate și a hotărârilor definitive legate în mod specific de corupția de nivel înalt și crima organizată, oferind informații care să permită urmărirea evoluției tuturor investigațiilor/cauzelor penale din gestiune, în toate fazele de urmărire penală și la faza judiciară.
Scopul principal al e-Platformei este de a colecta datele cantitative și calitative necesare pentru evaluarea progresului și pentru înțelegerea dinamicilor proceselor naționale în combaterea corupției de nivel înalt. Aceste informații vor fi integrate anual în Raportul Comisiei Europene privind extinderea Uniunii Europene, subliniind progresele Republicii Moldova în reforma sistemului juridic și în consolidarea statului de drept.
Cu scopul de a întreprinde măsuri pentru realizarea exercițiului de completare cu date a sistemului informațional „e-Platforma pentru colectarea datelor privind cauzele de corupție și criminalitate organizată”, a fost aprobat Ordinul Procurorului General interimar nr. 61/3 din 08 aprilie 2024 cu privire la desemnarea operatorilor instituționali cu acces la sistemul informațional „e-Platforma pentru colectarea datelor privind cauzele de corupție și criminalitate organizată”.
Prin respectivul Ordin, din cadrul Procuraturii Anticorupție, au fost desemnați 3 procurori responsabili de coordonarea și monitorizarea procesului de completare a datelor în e-Platformă cu referire la subdiviziunea Procuraturii Anticorupție, iar doi consultanți ai procurorului din cadrul instituției au fost desemnați în calitate de operatori instituționali responsabili de completarea datelor în e-Platformă cu referire la subdiviziunea Procuraturii Anticorupție. În același timp, Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a fost desemnată în calitate de operator supleant, responsabil de realizarea şi coordonarea întregului proces operațional de completare cu date a sistemului informațional „e-Platforma” în sistemul Procuraturii.
În conformitate cu angajamentele asumate față de Comisia Europeană, până la 30 iunie 2024, de către autoritățile responsabile din Republica Moldova, în cadrul e-Platformei au fost introduse aproximativ 1140 de cauze, cu contribuția semnificativă a Procuraturii Anticorupție, care a raportat 671 de cauze penale. Aceste date nu doar că reflectă angajamentul Republicii Moldova în combaterea corupției, dar și oferă o imagine clară asupra tendințelor și evoluțiilor în domeniul justiției, esențial pentru alinierea la standardele europene.
Cu referire la statistica cantitativă, Procuratura Anticorupție a furnizat informații la două categorii distincte: „Corupția de nivel înalt” și „Corupția de nivel mediu și mic”, pentru perioada anilor 2017-2023, pe fiecare an separat, care include cauzele penale terminate (expediate în judecată și clasate/încetate), cauzele expediate în judecată (rechizitorii), sentințele adoptate în total și sentințele de condamnare adoptate
Cu referire la statistica calitativă, printre cele 671 de cauze penale raportate, se numără:
-
cauzele penale în care Procuratura Anticorupţie a exercitat urmărirea penală, expediate în judecată
în perioada anilor 2019-2023, pe fiecare an separat, după cum urmează: anul 2019 - 81 cauze penale pe 138 persoane; anul 2020 - 34 cauze penale pe 58 persoane; anul 2021 - 45 cauze penale pe 75 persoane; anul 2022 - 40 cauze penale pe 79 persoane și anul 2023 - 35 cauze penale pe 84 persoane; în total – 235 cauze penale pe 434 persoane. -
cauzele penale în care Procuratura Anticorupţie a exercitat urmărirea penală, încetate/fără bănuit sau învinuit/în care persoana a fost scoasă de sub urmărirea penală și urmărirea penală a fost clasată, în perioada anilor 2019-2023, pe fiecare an separat, după cum urmează: anul 2019 - 139 cauze penale; anul 2020 - 122 cauze penale; anul 2021 - 43 cauze penale; anul 2022 - 27 cauze penale și anul 2023 - 39 cauze penale; în total – 370 cauze penale.
-
cauzele penale în care Procuratura Anticorupţie a exercitat urmărirea penală și le-a expediat în judecată, în care a fost adoptată o sentință în perioada anilor 2019-2023, pe fiecare an separat, după cum urmează:
anul 2019 - 15 cauze penale; anul 2020 - 50 cauze penale; anul 2021 - 39 cauze penale; anul 2022 - 47 cauze penale și anul 2023 - 33 cauze penale; în total – 184 cauze penale. -
cauzele penale în care Procuratura Anticorupţie a exercitat urmărirea penală și le-a expediat în judecată în perioada anilor 2019-2023, în care încă nu a fost adoptată o sentință și la moment sunt pe rol în instanța de judecată (notă: suma cauzelor penale după categorii este mai mare decât numărul total de cauze penale înregistrate, din motiv că unele cauze sunt calculate de două ori, la categorii separate, de exemplu:
într-o cauză penală expediată în judecată în anul 2019, a fost adoptată o sentință în anul 2023).
Procuratura Anticorupție își reconfirmă angajamentul ferm față de reformele necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în cadrul pachetului de obligațiuni convenit între Republica Moldova și UE, ce reflectă determinarea de a aduce instituția în conformitate cu cele mai exigente standarde europene în domeniul justiției și al luptei împotriva corupției în Republica Moldova. Suntem hotărâți să consolidăm încrederea publică în instituțiile statului prin transparență, responsabilitate și respectarea valorilor democratice europene.
e-Platforma pentru Comisia Europeană
(1.43 МБ)
- 250 просмотров